5 voorwaarden om te starten met beleggen

Steeds meer mensen met een spaarpotje overwegen te gaan beleggen. Maar past beleggen wel bij je? Lees hieronder de 5 uitgangspunten.


1

Begrijp waar u in belegt

“Never invest in a business you cannot understand”, is een bekende uitspraak van superbelegger Warren Buffet. Voordat je begint met beleggen is het noodzakelijk om te begrijpen wat beleggen precies is. Laat je informeren door een vermogensbeheerder, of ga zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op internet. Zo kom je niet snel voor negatieve verrassingen te staan.

2

Schakel emoties uit

Het uitschakelen van emotie is een van de meest onderschatte aspecten bij beleggen. Veel (beginnende) beleggers laten rendement liggen omdat zij zich laten leiden door emoties. Bekende valkuilen zijn het aanhouden van verliesgevende beleggingen in de hoop dat het toch nog goed komt en de neiging om hogere risico’s nemen om verliezen snel goed te maken.

3

Beleggen voor de lange termijn

Beleggen is een lange termijn sport. Het is onverstandig om voor één of twee jaar te beleggen. De kans op een verlies is dan namelijk te groot. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.” Tijd zorgt ervoor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken en een mooi rendement kunt opbouwen.

4

Financiële buffer

Als u gaat beleggen is het verstandig om een financiële buffer aan te houden. Stel dat de wasmachine het begeeft, de CV-ketel vervangen moet worden of uw auto sputterend aan de kant staat. Dan is het prettig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Ga dus nooit met al uw spaargeld beleggen maar houd een potje achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.

5

Accepteer risico's

Rendement en risico zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico en vice versa. Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan op een spaarrekening. Je loopt dus ook meer risico. Bepaal vooraf hoeveel risico je wilt en kunt nemen en accepteer de beweeglijkheid van de beurs.

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.