Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

A- en B-aandelen bij Royal Dutch Shell

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 08 nov 2021
A- en B-aandelen bij Royal Dutch Shell

Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit. Dit doen zijn om zo via beleggers geld op te halen. De meeste bedrijven verkopen hun aandelen op één beurs, zij staan namelijk op één beurs genoteerd. Dit geldt echter niet voor alle bedrijven. 

Eén van de uitzonderingen is Royal Dutch Shell. Dit bedrijf wordt ook wel afgekort tot Shell. In dit artikel vertellen we over de twee soorten aandelen van Shell: A-aandelen en B-aandelen.

Wat zijn A- en B-aandelen van Royal Dutch Shell?

De A- en B-aandelen zeggen iets over de markt waar Shell actief is. De A-aandelen van Shell worden verhandeld op de beurs in Amsterdam. De B-aandelen zijn verkrijgbaar op de markt in Londen. 

De aandelen staan ook op de beurs van New York, de New York Stock Exchange, als ADR’s. Doordat de aandelen ook op een Amerikaanse markt verhandeld worden, kun je nadat de beurs in Nederland is gesloten toch nog de koersbewegingen in de gaten houden. 

Het A-aandeel staat genoteerd op de AEX. Het B-aandeel staat genoteerd op de FTSE. Hierdoor worden de aandelen verhandeld in verschillende valuta. De A-aandelen keren een dividend in EUR uit, en bij de B-aandelen wordt het dividend in pence uitgekeerd. 

Aandelen van Shell zijn dus op twee beurzen verkrijgbaar. Dit zorgt ook voor een verschil in de koers. De koers van een A-aandeel Shell noteerde medio december 2020 rond de €15,10,-. Een B aandeel van Shell kende op dat moment een koers van €14,50,-.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat zijn de verschillen tussen de A- en B-aandelen?

De aandelen zijn van hetzelfde bedrijf en kennen daardoor veel overeenkomsten. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen tussen de A- en B-aandelen.

Zo vallen de aandelen onder verschillende belastingregimes. De A-aandelen vallen onder het Nederlandse belastingregime en de B-aandelen onder het Britse belastingregime. De A-aandelen hebben hierdoor een Nederlandse bronheffing van 15%. Daarbovenop komt nog de Belgische roerende voorheffing van 30%. 

De B-aandelen worden niet in euro verhandeld en daardoor geldt enkel de Belgische 15% roerende voorheffing. 

De aandeelhouders van een B-aandeel hebben geen stemrecht, aandeelhouders van een A-aandeel wel. Met een B-aandeel heb je dus geen invloed op de jaarvergadering. 

Wil je zelf aandelen kopen op de beurs? Lees dan onze 8 essentiële tips!


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.