Beleggen in Large caps

Leestijd ± 1 minuten
Laatste update: 10 jan 2020
Beleggen in Large caps

Beleggen in large caps is het beleggen in aandelen met een grote beurswaarde. De meeste bekende, grote bedrijven vallen onder de noemen large cap. We spreken van een large cap als de beurswaarde van het bedrijf groter is dan 10 miljard Amerikaanse dollar. Daaronder noemen we het mid caps en nog kleinere bedrijven heten small caps.

Wat zijn Large caps?

Large caps zijn aandelen van bedrijven met een grote tot zeer grote beursomvang. Een exacte definitie bestaat er niet, maar over het algemeen noemen beleggers een bedrijf een large cap als de beurswaarde hoger is dan 10 miljard. De letterlijke betekenis van large cap is 'large market capitalisation'. Market capitalisation is Engels voor marktkapitalisatie, wat beurswaarde betekent.

Slechts 10% van alle beursgenoteerde aandelen zijn large caps. Maar kijken we naar de beurswaarde van aandelen, dan beslaan large caps bijna 90% an de totale aandelenmarkt. Omdat de meeste beleggers large cap aandelen kopen is de liquiditeit zeer hoog. Dat betekent dat large cap aandelen bijna altijd makkelijk, snel en goedkoop kunnen worden verhandeld.

Nederlandse large cap aandelen

Nederlandse large cap aandelen vind je in de AEX Index. Dit is de hoofdindex op de Amsterdamse beurs. Hierin zijn de 25 aandelen met de hoogste beurswaarde opgenomen. Naast de AEX heb je nog de AMX index voor midcaps en de AScX Index voor Smallcaps.

Waarom beleggen in large caps?

Het voordeel van large caps is dat het grote bedrijven zijn en al langer bestaan. Als belegger krijg je hierdoor een goed idee van wat het bedrijf doet en hoe het gepresteerd heeft over een langere periode. Verder is het risico van large caps in de regel kleiner dan bij mid caps of bij small caps. 

Voorbeelden van large caps

Als we in Nederland kijken, zijn aandelen als Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken echte large caps. Wereldwijd kun je denken aan bijvoorbeeld Apple, Amazon, en Microsoft.


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.