Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Beleggen in Large caps

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 04 okt 2021
Beleggen in Large caps

Beleggen in large caps is het beleggen in aandelen met een grote beurswaarde. De meeste bekende, grote bedrijven vallen hieronder. We spreken van een large cap als de beurswaarde van het bedrijf groter is dan 10 miljard Amerikaanse dollar. Daaronder noemen we het mid caps en nog kleinere bedrijven heten small caps.

Wat zijn Large caps?

Large caps zijn aandelen van bedrijven met een grote tot zeer grote beursomvang. Een exacte definitie bestaat er niet, maar over het algemeen houden beleggers een beurswaarde hoger dan 10 miljard dollar aan.

De letterlijke betekenis van large cap is 'large market capitalization'. Market capitalization is Engels voor marktkapitalisatie, wat beurswaarde betekent.

Slechts 10% van alle beursgenoteerde aandelen behoort tot deze groep van grootste aandelen. Maar kijken we naar de beurswaarde van aandelen, dan beslaan large caps bijna 90% van de totale aandelenmarkt.

Omdat de meeste beleggers large cap aandelen kopen is de liquiditeit zeer hoog. Dat betekent dat ze bijna altijd makkelijk, snel en goedkoop kunnen worden verhandeld.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Nederlandse large cap aandelen

Nederlandse large cap aandelen vind je in de AEX Index. Dit is de hoofdindex op de Amsterdamse beurs. Hierin zijn de 25 aandelen met de hoogste beurswaarde opgenomen. Naast de AEX heb je nog de AMX Index voor mid caps en de AScX Index voor small caps.

Waarom beleggen in large caps?

Het voordeel van large caps is dat het grote bedrijven zijn en al langer bestaan. Als belegger krijg je hierdoor een goed idee van wat het bedrijf doet en hoe het gepresteerd heeft over een langere periode.

Verder is het risico in de regel kleiner dan bij mid caps of bij small caps. Veel beleggingsfondsen beleggen dan ook alleen in large caps.

Wil je weten waar je nog meer in kunt beleggen? Lees dan eens Waar kun je in beleggen?

Voorbeelden van large caps

Als we naar Nederland kijken, zijn aandelen als Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken echte large caps. Wereldwijd kun je denken aan bijvoorbeeld FAANG aandelen zoals Apple en Amazon, of Microsoft.

Overweeg je om zelf aandelen te gaan kopen? Lees dan onze 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.