Beleggen in Mid caps

Leestijd ± 1 minuten
Laatste update: 09 jan 2020
Beleggen in Mid caps

Beleggen in mid caps is het beleggen in aandelen van bedrijven met een middelgrote beurswaarde. Deze bedrijven zijn al wat volwassener dan small caps, maar hebben nog wel voldoende potentie om verde te groeien. Gemiddeld ligt de beurswaarde van een mid cap tussen de 2 miljard en 10 miljard Amerikaanse dollar. Wanneer een mid cap bedrijf boven de grens van 10 miljard uitgroeit, wordt het een large cap.

Wat zijn Mid caps?

Mid Caps zijn aandelen van middelgrote bedrijven. Een mid cap is het stadium van een small cap ontgroeid. Een exacte, universele definitie voor mid caps is er niet, maar gemiddeld genomen gaan beleggers uit van een beurswaarde tussen de 2 miljard en 10 miljard. Mid cap is eigenljk een afkorting die staat voor 'middle market capitalisation'. Market capitalisation staat weer voor marktkapitalisatie, wat een ander woord is voor beurswaarde.

Nederlandse mid cap aandelen

De Nederlandse mid cap aandelen zijn vertegenwoordigd in de AMX index. Dit is de tweede index op de Amsterdamse beurs. In de AMX index zijn de 25 belangrijkste in Nederland genoteerde mid caps opgenomen. De large caps zijn opgenomen in de AEX index en de small caps in de AScX Index.

Waarom beleggen in mid caps?

Mid cap aandelen zijn het stadium van small cap ontgroeid. Dit betekent dat het bedrijf gegroeid is en het grootste risico er wel af is. Mid caps zijn nog altijd wel risicovoller dan large caps, maar het groeipotentieel is ook hoger.

Omdat mid caps vaak al weer wat langer bestaan, is er meer informatie beschikbaar en hebben zij waarschijnlijk al een aantal jaar gerendeerd op de beurs. Voor de belegger in mid caps is er dus meer informatie beschikbaar t.o.v. small caps en is er ook al enige rendementshistorie opgebouwd. Vaak zijn er ook analisten die hun voorspellingen afgeven voor mid cap aandelen.

Voorbeelden van mid caps

De Nederlandse AMX Index bestaat uit 25 verschillende aandelen. Bekende bedrijven zijn Air France-KLM, Basic-Fit, Post NL en Wereldhave. Op wereldwijdniveau zijn bedrijven als als  Domino's Pizza, Manpower en First Solar.


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.