Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Blockchain: wat is het en wat kunnen we ervan verwachten?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 10 jan 2022
Blockchain: wat is het en wat kunnen we ervan verwachten?

Het wordt wel de grootste uitvinding sinds die van het internet genoemd: Blockchain. Maar wat is het en wat kunnen we ervan verwachten? In dit artikel zullen we dit verder uitleggen.

Blockchain

Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Het kan gezien worden als een soort gedecentraliseerde boekhouding die waardeoverdracht mogelijk maakt. Deze technologie maakt cryptocurrency zoals de Bitcoin mogelijk.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt de Blockchain?

Een Blockchain is een transactieketen van data die gedeeld is tussen een netwerk van individuele onafhankelijke partijen. In de Blockchain zit een verzameling van data die niet aan te passen of te manipuleren is. Hierdoor wordt het gezien als een objectieve dataset. Alle informatie wordt versleuteld opgeslagen in Blockchain met behulp van cryptografie.

Anders dan anders

De meeste traditionele databases hebben één locatie waar alle gegevens opgeslagen worden, deze zijn centraal georganiseerd. Op dit centrale punt worden de gegevens gewijzigd en gedeeld met gebruikers. Bij Blockchain is dit heel anders: er is géén centraal punt, maar er zijn meerdere knooppunten die allemaal een exacte kopie van de database bevatten. Deze knooppunten worden ook wel ‘nodes’ genoemd.

In de database wordt de informatie in soort blokken opgeslagen. Deze blokken kunnen op afzonderlijke computers worden gekopieerd en gerepliceer. Ze zijn wel allemaal identiek en worden met elkaar gesynchroniseerd. Indien er iets wordt toegevoegd of verwijderd, wordt deze informatie overal gewijzigd.

Cryptografie

Op al deze knooppunten is de informatie versleuteld opgeslagen met behulp van cryptografie. Hierdoor worden digitale betaalmiddelen die gebruik maken van Blockchain-technologie, zoals de Bitcoin, ook wel ‘cryptovaluta’ genoemd. 

Het systeem van blockchain vereist een grote hoeveelheid elektriciteit van een computer om elk blokje te verifiëren en toe te voegen aan de ´ketting´.

 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.