De intrinsieke waarde van een aandeel

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 09 jan 2020
De intrinsieke waarde van een aandeel

De intrinsieke waarde van een aandeel is de werkelijke waarde van een aandeel, oftewel hoeveel het aandeel in theorie waard zou zijn. Deze waarde verschilt vaak van de beurswaarde van een aandeel, omdat aandelen op de beurs vaak zijn overgewaardeerd of ondergewaardeerd. 

Intrinsieke waarde berekenen

De intrinsieke waarde van een bedrijf is gelijk aan het eigen vermogen. Dit zijn de bezittingen minus de schulden van het bedrijf. De intrinsieke waarde per aandeel kun je berekenen door de intrinsieke waarde (of het eigen vermogen) van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen. De formule voor het berekenen van de intrinsieke waarde per aandeel is dus: (bezittingen – schulden) / aantal aandelen.

Het is makkelijk om aan de gegevens te komen die nodig zijn voor het berekenen van de intrinsieke waarde van een beursgenoteerd aandeel. Beursgenoteerde bedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om hun jaarcijfers openbaar te maken. De jaarcijfers zijn vaak eenvoudig te vinden via Google. Zo kun je snel en eenvoudig de bezittingen, schulden en het aantal uitstaande aandelen van bedrijven opzoeken om zo de intrinsieke waarde van een aandeel te berekenen. Aan het einde van het artikel geven we nog een voorbeeld van deze berekening.

Je kunt ook kijken op beleggingswebsites zoals Morningstar of IEX. Vaak hebben ze de intrinsieke waarde en intrinsieke waarde per aandeel al voor je uitgerekend. Vaak kun je met behulp van de ISINcode bepaalde aandelen op deze website opzoeken.

Wat heeft de intrinsieke waarde van een aandeel te maken met beleggen?

Door de intrinsieke waarde van een aandeel te vergelijken met de marktwaarde, kunnen actieve beleggers zien of een aandeel over- of ondergewaardeerd is. Voor beleggers is een ondergewaardeerd aandeel aantrekkelijker dan een overgewaardeerd aandeel. Ondergewaardeerde aandelen worden ook wel waarde-aandelen genoemd.

Toch geeft de intrinsieke waarde van een aandeel niet voldoende informatie om de aan- en verkopen van aandelen te beargumenteren. Het is namelijk niet gezegd dat de koers van een ondergewaardeerd aandeel zeker zal stijgen in de toekomst.

Om er achter te komen welke aandelen winstgevend zullen zijn in de toekomst, is dus een uitgebreidere analyse nodig. De intrinsieke waarde per aandeel wordt bij beleggen wel veel gebruikt om aandelen uit dezelfde sector met elkaar te vergelijken.

Rekenvoorbeeld

Voorbeeld berekening intrinsieke waarde

Voor dit voorbeeld kijken we naar het aandeel Unilever in 2018. De totale bezittingen van Unilever op 31 december 2019 waren €59,5 miljard. De totale schulden bedroegen €47,2 miljard. De intrinsieke waarde van Unilever is dus: €59,5 miljard - €47,2 miljard = €12,3 miljard. Dit is dus de werkelijke ofwel theoretische waarde van het bedrijf Unilever.

Rekenvoorbeeld

Voorbeeld berekening intrinsieke waarde per aandeel

Voor het berekenen van de intrinsieke waarde per aandeel kijken we dit keer naar het aandeel Heineken. Eerst berekenen we de intrinsieke waarde. Hiervoor nemen we de totale bezittingen eind 2018 (€42,0 miljard) minus de totale schulden (€26,5 miljard). De intrinsieke waarde van het aandeel Heineken is dus: €42,0 miljard – €26,5 miljard = €15,5 miljard.

Om de intrinsieke waarde per aandeel te berekenen, delen we de intrinsieke waarde door het aantal uitstaande aandelen. Op 31 december 2018 had Heineken in totaal 288.030.168 uitstaande aandelen. De intrinsieke waarde per aandeel Heineken bereken je dan als volgt: €15,5 miljard / 288.030.168 = €53,81

De koers van het aandeel Heineken stond eind 2018 op €73,75. Op basis van de berekening van de intrinsieke waarde per aandelen zou je kunnen stellen dat het aandeel Heineken overgewaardeerd was. De beurskoers per aandeel lag namelijk een stuk hoger dan de berekende werkelijke waarde per aandeel.


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.