Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

De intrinsieke waarde van een aandeel

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 08 mar 2021
De intrinsieke waarde van een aandeel

De intrinsieke waarde van een aandeel is de werkelijke waarde van een aandeel, oftewel hoeveel het aandeel in theorie waard zou zijn. Deze waarde verschilt vaak van de actuele waarde van een aandeel op de beurs, omdat aandelen vaak worden overgewaardeerd of ondergewaardeerd

Intrinsieke waarde berekenen

Er is een verschil tussen de intrinsieke waarde van een bedrijf en de intrinsieke waarde per aandeel. 

De intrinsieke waarde van een bedrijf is gelijk aan het eigen vermogen. Dit zijn de bezittingen minus de schulden van het bedrijf.

De intrinsieke waarde per aandeel kun je berekenen door de intrinsieke waarde (of het eigen vermogen) van het bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen. De formule voor het berekenen van de intrinsieke waarde per aandeel is dus: (bezittingen – schulden) / aantal aandelen.

Het is makkelijk om aan de gegevens te komen die nodig zijn voor de berekening. Beursgenoteerde bedrijven zijn namelijk wettelijk verplicht om hun jaarcijfers openbaar te maken. De jaarcijfers zijn vaak eenvoudig te vinden via Google. Zo kun je snel en eenvoudig de bezittingen, schulden en het aantal uitstaande aandelen van bedrijven opzoeken.  Aan het einde van het artikel geven we nog een voorbeeld van deze berekening.

Je kunt ook kijken op beleggingswebsites zoals Morningstar of IEX. Vaak hebben ze de intrinsieke waarde en intrinsieke waarde per aandeel al voor je uitgerekend. Vaak kun je met behulp van de ISINcode bepaalde aandelen op deze website opzoeken.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wat heeft de intrinsieke waarde van een aandeel te maken met beleggen?

Door de werkelijke waarde van een aandeel te vergelijken met de marktwaarde, kunnen actieve beleggers zien of een aandeel over- of ondergewaardeerd is. Voor beleggers is een ondergewaardeerd aandeel aantrekkelijker dan een overgewaardeerd aandeel. Ondergewaardeerde aandelen worden ook wel waarde-aandelen genoemd.

Toch geeft de intrinsieke waarde van een aandeel niet voldoende informatie om de aan- en verkopen van aandelen te beargumenteren. Het is namelijk niet gezegd dat de koers van een ondergewaardeerd aandeel zeker zal stijgen in de toekomst.

Om er achter te komen welke aandelen winstgevend zullen zijn in de toekomst, kun je fundamentele analyse gebruiken. De intrinsieke waarde per aandeel is hier een onderdeel van. Dit wordt bij beleggen wel veel gebruikt om aandelen uit dezelfde sector met elkaar te vergelijken.

Rekenvoorbeeld

Voorbeeld berekening intrinsieke waarde

Voor dit voorbeeld kijken we naar het aandeel Unilever in 2018. De totale bezittingen van Unilever op 31 december 2019 waren €59,5 miljard. De totale schulden bedroegen €47,2 miljard. De intrinsieke waarde van Unilever is dus: €59,5 miljard - €47,2 miljard = €12,3 miljard. Dit is dus de werkelijke ofwel theoretische waarde van het bedrijf Unilever.

Rekenvoorbeeld

Voorbeeld berekening intrinsieke waarde per aandeel

Voor het berekenen van de intrinsieke waarde per aandeel kijken we dit keer naar het aandeel Heineken. Eerst berekenen we de intrinsieke waarde. Hiervoor nemen we de totale bezittingen eind 2018 (€42,0 miljard) minus de totale schulden (€26,5 miljard). De intrinsieke waarde van Heineken is dus: €42,0 miljard – €26,5 miljard = €15,5 miljard.

Om de werkelijke waarde per aandeel te berekenen, delen we de intrinsieke waarde door het aantal uitstaande aandelen. Op 31 december 2018 had Heineken in totaal 288.030.168 uitstaande aandelen. De intrinsieke waarde per aandeel Heineken bereken je dan als volgt: €15,5 miljard / 288.030.168 = €53,81

De koers van het aandeel Heineken stond eind 2018 op €73,75. Op basis van de berekening van de intrinsieke waarde per aandelen zou je kunnen stellen dat het aandeel Heineken overgewaardeerd was. De beurskoers per aandeel lag namelijk een stuk hoger dan de berekende werkelijke waarde per aandeel.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.