Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

De macht van de Big Tech bedrijven

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 10 dec 2020
De macht van de Big Tech bedrijven

De laatste tijd komt het begrip Big Tech steeds vaker in het nieuws. Dit jaar hebben deze bedrijven enorm veel winst geboekt, terwijl andere bedrijven hard zijn geraakt door de coronacrisis.. 

In dit artikel leggen we uit wat Big Tech bedrijven zijn. Ook bespreken we de bedrijven die hiermee worden bedoeld en belichten we hoeveel macht deze bedrijven hebben. 

Welke bedrijven zijn de Big Tech bedrijven?

Wanneer we over Big Tech bedrijven spreken, gaat dat over een aantal enorm grote bedrijven. Deze bedrijven zijn allemaal actief in de technologiesector. De geschatte waarde van deze bedrijven is zo’n twee biljoen dollar.

Het ging in eerste instantie om vier bedrijven. Hierbij ging het om Google, Amazon, Facebook en Apple. Deze bedrijven noemen we ook wel de FAANG-bedrijven. In de loop der jaren is het lijstje met Big Tech bedrijven groter geworden. Sinds een paar jaar worden hier Microsoft en Alibaba ook onder gezien. 

Naast deze twee bedrijven zijn er nog een paar namen die zich hebben opgewerkt. Netflix, Airbnb, Tesla en Uber worden gezien als concurrenten van de huidige Big Tech. Andere benaming voor deze bedrijven zijn “techreuzen” en “internetgiganten”. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Marktaandeel Big Tech bedrijven

Niet ieder bedrijf in de technologiesector valt onder Big Tech. Deze bedrijven hebben een aantal overeenkomsten met elkaar. Deze overeenkomsten hebben ervoor gezorgd dat deze bedrijven worden betiteld als Big Tech. 

Een kenmerk is dat ieder bedrijf miljarden gebruikers heeft. Dit zorgt ervoor dat deze bedrijven een monopolistische positie hebben binnen hun sector. Dit zorgt ervoor dat zij op jaarbasis tientallen miljarden aan omzet maken. 

De macht van Big Tech bedrijven

Bijna iedereen heeft dagelijks te maken met de Big Tech bedrijven. Hierdoor hebben zij enorm veel persoonsgegevens van gebruikers in bezit. 

Zo worden veel gegevens gedeeld om zo in te spelen op persoonlijke reclames. Big Tech bedrijven noemen het delen van persoonsgegevens dan ook de prijs voor hun gratis diensten: dit wordt ook wel eens free lunch genoemd.

De Europese Unie en Amerikaanse justitie hebben de afgelopen jaren de wetgeving verscherpt. Eind 2020 is er een herziening van digitale regelgeving aangekondigd. Deze regels moeten zorgen voor meer eerlijkheid op de technologiemarkt.  


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.