Wat is impact beleggen?

Leestijd ± 1 minuten
Laatste update: 18 sep 2019
Wat is impact beleggen?

Bij impact beleggen belegt u in bedrijven, organisaties of projecten die een meetbare positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het is een vorm van duurzaam beleggen die een stapje verder gaat dan alleen het uitsluiten van bedrijven of landen. In plaats daarvan worden er eisen gesteld aan het effect van de investering op de verbetering van het milieu. Het financiële rendement is bij impact beleggen ondergeschikt aan de positieve duurzame impact.

Voorbeelden van impact beleggen

Bij impact beleggen draait het om een meetbaar positief resultaat voor mens, milieu of maatschappij. Denk aan projecten om scholen te bouwen in ontwikkelingslanden, bedrijven die werken aan duurzame energieoplossingen of overheidsorganisaties die medicijnen ontwikkelen.

Vroeger was impact beleggen alleen mogelijk via kleinschalige, illiquide investeringen en projecten. Tegenwoordig zijn ook beursgenoteerde opties beschikbaar die impact beleggen mogelijk maken. Denk hierbij aan microkredietfondsen van bijvoorbeeld Triodos of ASN-Novib. Ook zogenaamde groene obligaties zijn een vorm van impact beleggen.

Het rendement van impact beleggen

Bij impact beleggen is het maatschappelijke resultaat belangrijker dan het financiële resultaat. Desondanks zijn er prima rendementen te behalen met impact beleggen. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen impact beleggen en traditioneel of duurzaam beleggen. De rendement/risico karakteristieken zijn meestal zeer specifiek. Daarnaast is de spreiding vaak minder groot en kunnen microkredietfondsen minder goed verhandelbaar zijn.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.