Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Een koersexplosie op de aandelenmarkt

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 22 dec 2020
Een koersexplosie op de aandelenmarkt

Eens in de zoveel tijd komt het voor. De koers van een aandeel schiet plotseling sterk omhoog. Dit noemen we een koersexplosie. In dit artikel vertellen we je er meer over. 

Wat is een koersexplosie?

Een koersexplosie is een enorme stijging van een koers op korte termijn. Deze stijgingen kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden binnen één dag

Vaak vindt een koersexplosie plaats bij een ondergewaardeerd aandeel. Beleggers zien dan plotseling meer waarde in het aandeel en de vraag ernaar groeit sterk. Daardoor kan de koers heel snel stijgen. 

Een koersexplosie kan bijvoorbeeld ontstaan doordat het bedrijf winstverwachtingen of goed nieuws naar buiten brengt. Ook door externe factoren kan de vraag naar een aandeel stijgen. 

Het is niet gegeven dat een aandeel na een koersexplosie veel waard blijft. Vaak worden de koersen naar verloop van tijd weer gecorrigeerd. De koers beweegt dan weer naar de werkelijke waarde van een aandeel. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeelden van koersexplosies

Een goed voorbeeld van een recente koersexplosie is het aandeel Zoom. Dit is een bedrijf dat voorziet in online videogesprekken. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2020 steeg dit aandeel met 40,7% op een dag. 

Een ander voorbeeld is het bedrijf Tesla. Dit is het bedrijf van Elon Musk. Zij ontwikkelen elektrische auto’s. In 2020 is de waarde van een aandeel Tesla verdriedubbeld. Er hebben waarschijnlijk meerdere koersexplosies plaatsgevonden. 

Kun je inspelen op een koersexplosie?

Je kunt eigenlijk niet voorspellen wanneer en bij welk aandeel een koersexplosie zal plaatsvinden. Je kunt proberen om ondergewaardeerde aandelen op te sporen, maar dit betekent niet dat er bij deze aandelen ook automatisch een koersexplosie volgt. Het is dan ook niet mogelijk deze momenten te voorspellen. 

Let op: Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Daarnaast vinden wij dat je je bij beleggen op de lange termijn moet richten. Het is geen gegeven dat bij ieder ondergewaardeerd aandeel een koersexplosie zal plaatsvinden.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.