Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is het beleggerscompensatiestelsel?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 sep 2021
Wat is het beleggerscompensatiestelsel?

Het beleggerscompensatiestelsel (BCS) is een stelsel dat de tegoeden van beleggers beschermt. In dit artikel vertellen we meer over dit stelsel. 

Hoe werkt het beleggerscompensatiestelsel?

Er bestaat altijd een kans dat een bank failliet gaat. Om te voorkomen dat spaarders hun vermogen kwijt raken, is het depositogarantiestelsel in het leven geroepen. Dit zorgt ervoor dat tot €100.000 per rekeninghouder per bank is verzekerd. 

Het beleggerscompensatiestelsel is een soortgelijk stelsel, maar dan met betrekking tot beleggingsrekeningen. Door het beleggerscompensatiestelsel wordt tot €20.000 verzekerd per rekeninghouder per bank. 

Het BCS is bedoeld om particulieren en kleine ondernemingen met een beleggingsrekening te beschermen tegen faillissement van een bank. Bestuurders van de bank die failliet gaat komen niet in aanmerking voor een vergoeding uit het compensatiestelsel. Ook mensen met een belang van meer dan 5% of directe familie van bestuurders of belanghebbenden komen niet in aanmerking. 

 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Beheer van het beleggerscompensatiestelsel

De uitvoering van het BCS is in handen van De Nederlandsche Bank. Deze zal een bedrag vergoeden aan een belegger wanneer hij hiervoor in aanmerking komt. Ook probeert De Nederlandsche Bank actief beleggers op de hoogte te brengen van hoe zij aanspraak kunnen maken op de vergoeding. 

Vermogensscheiding

Beleggingsondernemingen moeten het vermogen van beleggers en het vermogen van de onderneming van elkaar scheiden. Doordat dit vermogen gescheiden blijft, is je vermogen beschermd wanneer de instelling failliet gaat. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert of beleggingsonderneming de vermogensscheiding goed uit voeren. 

Wanneer een instelling of bank zich niet aan deze regels heeft gehouden en failliet gaat, dan kunnen beleggers aanspraak maken op het beleggerscompensatiestelsel. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.