Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Het uitlenen van effecten

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 aug 2021
Het uitlenen van effecten

Een belegger heeft de mogelijkheid om zijn effecten uit te lenen. Dit wordt securities lending genoemd. In dit artikel zullen we uitleggen hoe dit kan. 

Securities lending

De definitie van securities lending is het uitlenen van een effect aan een andere investeerder of onderneming. Voor de waarde van de uitgeleende effecten dient de lener een onderpand in te stellen. Dit kan in de vorm van contanten of krediet. In ruil voor het uitlenen van effecten, ontvangt de eigenaar rente.   

Beleggers kiezen ervoor om beleggingen uit te lenen, bijvoorbeeld omdat zij extra rendement willen maken. De rente die ze ontvangen voor het uitlenen kan hiervoor zorgen. 

Beleggers die aandelen lenen, doen dit meestal om een short positie in te nemen. Securities lending wordt ook wel gebruikt bij hedgen en bij het maken van winst door middel van arbitrage.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Risico's van het uitlenen van aandelen

Securities lending brengt wel risico’s met zich mee. Zo loop je het risico dat degene aan wie je aandelen leent, failliet gaat en jouw aandelen niet meer terug kan geven. 

Veel ETF’s en fondsen doen aan securities lending. Het is dus belangrijk om hierop te letten wanneer je belegt. Veel mensen weten namelijk niet dat hun aandelen worden uitgeleend.

REPO

Securities lending lijkt veel op een REPO. Dit staat voor Repurchase Agreement. Dit is een deal op korte termijn. Hierbij worden aandelen verkocht aan een andere partij met de afspraak dat de aandelen na een korte periode weer teruggekocht worden. 

Er is een belangrijk verschil tussen securities lending en REPO. Bij securities lending worden aandelen uitgeleend en bij een REPO worden de aandelen daadwerkelijk verkocht en aangekocht.  


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.