Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Hoe werkt beleggen in een vastgoedfonds?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 29 okt 2020
Hoe werkt beleggen in een vastgoedfonds?

Er bestaan tegenwoordig heel veel manieren waarop je geld kan worden belegd. Hiervan zijn aandelen en obligaties bekende voorbeelden. Maar het is ook mogelijk om je vermogen te beleggen in een vastgoedfonds.

Wat is een vastgoedfonds

Bij een vastgoedfonds wordt, net als bij andere beleggingsfondsen, het vermogen van verschillende beleggers samengebracht en op dezelfde manier belegd door een fondsbeheerder. Een belegger koopt hierbij één of meerdere participaties in een vastgoedfonds. Vervolgens gebruikt het fonds het belegde vermogen voor het aankopen van onroerend goed

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Voorbeelden van vastgoedfondsen

Verschillende soorten vastgoed waarin een fonds kan beleggen zijn:

 • Winkelcentra
 • Kantoorpanden
 • Woningen
 • Industriepanden

Het verdienmodel van een vastgoedfonds

Het aangekochte onroerend goed wordt door het fonds verhuurd. De huur die hiermee wordt opgehaald vormt het rendement van het vastgoedfonds. Dit geld wordt in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders van het fonds. Hierop worden wel kosten in mindering gebracht. 

Het beleggen in een vastgoedfonds kan via een beursgenoteerd fonds en via een niet-beursgenoteerd fonds.

Investeren in Real Estate Investment Trust

Een Real Estate Investment Trust, of REIT, is een soort vastgoedfonds. Een REIT wordt verhandeld alsof het een aandeel is. Daardoor is een REIT een stuk meer liquide dan een standaard vastgoedfonds.

Een REIT is verplicht om minimaal 90% van hun winst uit te keren aan dividend. 

Voordelen van beleggen in een vastgoedfonds

Een groot voordeel van het beleggen in een vastgoedfonds is dat je vermogen wordt verspreid over meerdere panden. Wanneer je zelf in vastgoed zou willen investeren, zou je een heel groot vermogen nodig hebben om goed te kunnen spreiden. Doordat het geld van veel beleggers in een fonds wordt samengebracht, heb je voor een relatief kleine inleg toch een goede spreiding. Dit verlaagt het risico

Ook keert een vastgoedfonds dividend uit. Daardoor heb je als belegger een stabiele bron van inkomen. 

Een laatste voordeel is dat je je door te beleggen in een vastgoedfonds zelf geen zorgen hoeft te maken om bijvoorbeeld onderhoud aan de panden en het vinden van huurders. Ook hoef je niet te bepalen in welk onroerend goed te beleggen. Het fonds regelt dit allemaal voor je. 

Nadelen van beleggen in een vastgoedfonds

Net zoals alle beleggingen is beleggen in vastgoedfondsen ook niet zonder risico’s. Je kunt altijd (een deel van) je inleg verliezen. 

In tijden van recessie, kan de vraag naar vastgoed afnemen. Hierdoor kunnen prijzen dalen. Je participatie(s) in een vastgoedfonds kan daardoor minder waard worden. Echter, onroerend goed kan wel in waarde dalen, maar het raakt bijna nooit al zijn waarde kwijt. Daardoor komt het bijna niet voor dat je je volledige inleg verliest. 

Een ander nadeel is dat je als belegger in het fonds geen inspraak hebt in waarin het fonds belegt. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.