Hoe werkt beleggen in emerging markets?

Hoe werkt beleggen in emerging markets?

Beleggingen in emerging markets kunnen een goede toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille. Wat zijn emerging markets precies? En wat zijn de voor- en nadelen van het beleggen in emerging markets? We leggen er je alles over uit.

Alles weten over alternatieve beleggingen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn emerging markets?

Emerging Markets, ofwel opkomende landen, zijn landen met een hoge economische groei, die nog niet zover ontwikkeld zijn als de ontwikkelde economieën van bijvoorbeeld Europa of de VS.

Emerging market landen zijn als het ware bezig met een economische inhaalslag. Daardoor kan de economische groei een stuk hoger liggen dan in bijvoorbeeld Westerse landen.

Welke landen behoren tot emerging markets?

De bekendste emerging markets zijn toch wel de BRIC landen. De afkorting staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Deze vier landen maken al jaren een sterke economische groei door, maar worden over het algemeen nog niet gelabeld als ontwikkelde landen.

Ook landen als bijvoorbeeld Indonesië, Turkije, Polen, Chili, Taiwan of Egypte worden gezien als opkomende landen. Er zijn er natuurlijk nog veel meer. Verschillende instanties gebruiken ieder hun eigen richtlijnen om te bepalen welke landen zij als emerging zien en welke niet. Daardoor is er niet één standaard lijst van opkomende landen.

De groene landen in onderstaande afbeelding zijn emerging markets.

Hoe kun je beleggen in emerging markets?

Er zijn verschillende manieren om in emerging markets te beleggen. Je kunt als eerste natuurlijk zelf aandelen van bedrijven uit die landen kopen. Of obligaties van de overheid van het land zelf.

Dit is echter lastig, omdat je je daarvoor goed moet verdiepen in de economie en de bedrijven in de opkomende landen. Dat maakt het moeilijk om geschikte beleggingsproducten uit die landen te kiezen.

Een andere optie is beleggen in fondsen of indices die opkomende landen volgen. Hiervoor zijn veel opties. Voorbeelden zijn de MSCI Emerging Markets Index of het iShares Emerging Markets Index Fund.

Op deze manier hoef je je zelf niet druk te maken om het uitzoeken van aandelen of obligaties. Daarnaast biedt een index of fonds vaak veel spreiding. In plaats van in één land te beleggen, beleg je door het fonds bijvoorbeeld in 20 verschillende opkomende landen. Daardoor hebben de ontwikkelingen in één land minder invloed op je rendement.

Voordelen van beleggen in emerging markets

Er zijn een aantal punten die beleggen in effecten uit emerging markets aantrekkelijk maken. We leggen ze hieronder uit.

Hogere economische groei

In opkomende landen ligt de economische groei over het algemeen hoger dan in ontwikkelde landen. In 2018 lag het groeipercentage van het Bruto Binnenlands Product van Nederland op 2,6%. Het groeipercentage van het BBP van Indonesië bedroeg 5,17% en dat van India zelfs 6,81%.

Het Bruto Binnenlands Product is een maatstaf voor economische groei. We kunnen dus stellen dat het groeipercentage van het BBP in opkomende landen een stuk hoger ligt.

Dat is precies waarom beleggen in opkomende landen aantrekkelijk is. Door nu in deze emerging markets te beleggen, kun je profiteren van de groei. Door de combinatie van meer export en een groeiende middenklasse, kan de omzet van bedrijven in die landen sterk stijgen. Effecten uit emerging markets kunnen dus flink in waarde gaan stijgen.

Lage waardering

Een ander voordeel van beleggen in opkomende markten is dat de effecten laag gewaardeerd zijn. Daardoor zijn ze gunstig geprijsd ten opzichte van effecten uit ontwikkelde landen. Doordat je de effecten nu zo goedkoop kunt kopen, heb je een grotere kans op een hoger rendement.

Nadelen van beleggen in emerging markets

Beleggen in emerging markets brengt ook een aantal nadelen en risico’s met zich mee.

Volatiliteit

Bij het beleggen in opkomende landen moet rekening worden gehouden met de hoge volatiliteit. Opkomende landen zijn op economisch en politiek gebied vaak niet stabiel. Oorlogen, protesten of recessies kunnen ervoor zorgen dat koersen sterk fluctueren. Daardoor loop je bij beleggen in emerging markets een hoger risico.

Om het risico van volatiliteit te verminderen, is het belangrijk om een lange termijn aan te houden en te spreiden. Doordat een land in de groei is, weet je vrij zeker dat koersen over een lange termijn zullen stijgen. Tussentijdse schommelingen hebben weinig invloed op het rendement wanneer je een lange beleggingshorizon aanhoudt.

Valutarisico

Een ander risico dat beleggen in opkomende markten met zich meebrengt, is het valutarisico. Dit risico ontstaat doordat je de effecten uit emerging markets vaak in een andere valuta moet kopen dan de euro. Wanneer de wisselkoersen van de valuta veranderen, loop je het risico dat je belegging toch minder waard wordt.

Bekijk video Hoe werkt beleggen in emerging markets?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.