Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Short gaan bij beleggen

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 15 sep 2021
Short gaan bij beleggen

Short gaan en long gaan zijn termen die vaak voorbij komen als het gaat om beleggen. Maar wat betekent het eigenlijk? In dit artikel leggen we uit wat short gaan bij beleggen inhoudt. 

Wat is short gaan?

Short gaan betekent dat je winst wilt behalen door in te zetten op een koersdaling van een bepaalde belegging zoals een aandeelindex of valutapaar. Je speculeert dus over de richting van de koers.

Dit doe je door het product te verkopen op het moment dat de koers relatief hoog is en het te kopen wanneer de koers is gedaald. Je verkoopt dus een product, zonder dat je het zelf bezit. Hoe werkt dat?

Wanneer je besluit om short te gaan leen je het product van bijvoorbeeld een broker. Hiertegenover staat, dat je de koers van het product, of een marge daarvan, als onderpand op een rekening bij de broker moet zetten. 

Wanneer de koers is gedaald, besluit je om het product ook echt te kopen. Het verschil tussen de koers op dat moment en de koers die je als onderpand betaalde, is je winst. 

Echter, wanneer de koers is gestegen, maak je verlies als je short gaat.  

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Short gaan in directe effecten

Voor particulieren is het vrijwel onmogelijk om in directe beleggingsproducten te shorten. Om dat te doen moet je deze producten namelijk lenen.

Bijna geen enkele institutionele partij leent bijvoorbeeld aandelen aan particulieren, omdat er een te groot risico is dat deze te weinig vermogen hebben om een voldoende groot onderpand te kunnen bieden. 

Daarnaast is het ook mogelijk dat de koersen wel stijgen. Particulieren hebben over het algemeen niet genoeg vermogen om dit te financieren. Daarom lenen banken of brokers bijna nooit directe producten aan particulieren. Short gaan is daarom sowieso niet geschikt voor beginnende beleggers.

Short gaan in afgeleide producten

Wat voor particulieren wel een optie is, is short gaan in afgeleide producten of derivaten. Dit zijn bijvoorbeeld CFD’s, turbo’s, futures of opties. Deze producten werken met een hefboom. Op die manier kun je met een klein inlegbedrag toch een hoge positie innemen. 

Hefboomproducten zijn gebaseerd op een onderliggend product. Wanneer je een koersdaling van dit onderliggende product verwacht, neem je een short positie op het hefboomproduct. 

Door de hefboomwerking kunnen hoge winsten behaald worden ten opzichte van de inleg. Dit betekent tegelijkertijd, dat er ook veel verlies geleden kan worden. 

Verschil met long gaan

Waar je bij short gaan in zet op een koersdaling, zet je bij long gaan in op een koersstijging. Eigenlijk doe je dat altijd bij beleggen. Je koopt een product, direct of afgeleid, bij een lage koers en probeert deze weer te verkopen als de koers is gestegen. Het waardeverschil bepaalt je winst. In het artikel Long gaan bij beleggen geven we een uitgebreide uitleg van dit begrip. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.