Wat is sparen en hoe werkt het?

Wat is sparen en hoe werkt het?

Het is altijd goed om wat geld achter de hand te hebben. Met deze buffer kun je onvoorziene uitgaven opvangen of sparen voor een grote uitgave in de toekomst. Sparen is hiervoor een goed alternatief. Maar wat is sparen eigenlijk? Welke keuzes heb je om je vermogen te laten groeien door sparen? En welke voor- en nadelen heeft sparen eigenlijk?

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat is sparen en hoe werkt het?

Hoe werkt sparen?

Sparen is een manier van omgaan met bezittingen waarbij er iets apart wordt gehouden in plaats van het uit of weg te geven. Je kunt simpelweg geld wegzetten op een spaarrekening bij een bank of ervoor kiezen om geld in “een oude sok” te stoppen.

Bij een bank valt je geld onder het depositogarantiestelsel. Hiermee wordt eenmalig maximaal 100.000 euro gegarandeerd per rekeninghouder per bank. Bij een faillissement is een groot deel van je spaargeld dus afgedekt en veilig.

Verschillende spaarvormen

Nederlanders zijn echte spaarders. Wij kennen verschillende spaarvormen, maar de bekendste zijn:

  • (internet)Spaarrekening;
  • Banksparen;
  • Kinderspaarrekening;
  • Zakelijke spaarrekening;
  • Deposito.

Voordelen van Sparen

  • Een laag risico: wanneer je gaat sparen dan krijg je in de meeste gevallen je ingelegde gelden weer terug.
  • De lage kosten: het openen van een spaarrekening bij een bank is vrijwel altijd gratis. Ook bij het beheren van je spaarrekening worden geen kosten in rekening gebracht.
  • De transparantie: je kunt bij het hebben van een spaarrekening gelijk zien hoeveel geld er gespaard is en welke rente je krijgt.

Nadelen van Sparen

  • Het lage rendement: gekeken naar bijvoorbeeld het Direct Sparen rendement van ABN Amro (10-05-2019) is deze 0,03%. Dit is beduidend een lager rendement dat wat mogelijk is met bijvoorbeeld beleggen.
  • Mogelijk verlies door inflatie: door de lage rente en een stijging van het inflatiepercentage kan je geld in waarde verminderen.

Alternatieven voor sparen

Doordat de spaarrentes zijn gedaald tot een historisch dieptepunt en het rendement op je spaargeld laag is gaan mensen op zoek naar andere manieren om toch enig rendement te krijgen. Om toch rendement te krijgen op spaargeld kiezen steeds meer huishoudens ervoor om te gaan beleggen. 

Lees in dit artikel wat het beste is: sparen of beleggen?

Om zelf te beleggen of te beleggen met een adviseur heb je tijd, kennis en ervaring nodig. Hoe ga je beleggen? Welke aandelen koop je? Wanneer koop of verkoop je? Allemaal vragen waar je als beginnende belegger niet direct een antwoord op hebt. Een manier om dit te omzeilen is door je geld te laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder.

Beleggen is nooit zonder risico. Dit geldt voor alle soorten en vormen van beleggen. De mate van risico is afhankelijk van de aard en kenmerken van de belegging en het gekozen beleggingsprofiel. In het algemeen geldt dat een belegging met een hoger verwacht rendement, hogere risico’s met zich meebrengt.

Sparen of toch beleggen?

Om te bepalen of beleggen geschikt voor je is, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je natuurlijk voldoende middelen hebben. Zorg ook altijd voor een buffer op de spaarrekening voor onvoorziene uitgaven.

Ga niet beleggen met geld dat je binnen één tot drie jaar nodig hebt. Bij voorkeur kun je je geld minimaal 10 jaar missen. Accepteer ook de risico’s en schakel emoties uit. Zo voorkom je dat je verkeerde beslissingen neemt op het verkeerde moment.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.