Sparen of beleggen, wat is het beste?

Sparen of beleggen, wat is het beste?

Veel mensen zoeken naar alternatieven voor sparen. Beleggen kan een goede optie zijn.

Veel mensen twijfelen echter over beleggen. Met name vanwege de risico’s. In dit artikel bespreken we daarom alles wat je moet weten over sparen en beleggen.

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Spaarrente blijft voorlopig laag

De spaarrente blijft voorlopig laag. Dat is niet onze voorspelling, maar die van de Europese Centrale Bank (ECB). En zij bepalen voor een groot deel de hoogte van de spaarrente.

De ECB heeft namelijk besloten per 20 oktober 2023 een rente van 4% aan te houden. Dit dwingt de Nederlandse banken om de spaarrente lager te houden: bij grootbanken ontvang je op het moment maximaal 1,7% spaarrente.

Wat is het beste?

Wat het beste voor jou is (beleggen of sparen) hangt af van je persoonlijke situatieSparen is in principe altijd verstandig. Het is namelijk slim om een buffertje achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld als de wasmachine of auto het begeeft.

Daarnaast kan beleggen ook slim zijn. Bijvoorbeeld als je veel spaargeld hebt en je vermogensbelasting moet betalen.

Hieronder bespreken we de voordelen en nadelen van sparen en beleggen. Zo kun je zelf bepalen of beleggen ook iets voor jou is.

Overweeg je ook om je hypotheek af te lossen? Lees dan ons artikel Hypotheek aflossen of beleggen.

Optie 1: Sparen

Nederlanders zijn van nature spaarders. Ten opzichte van andere Europeanen sparen wij het meeste. Dat komt waarschijnlijk omdat onze voorouders altijd geleerd hebben voldoende te sparen. Dit hebben zij steeds doorgegeven aan de volgende generaties.

Hieronder bespreken we de belangrijkste zaken waar je als spaarder rekening mee moet houden.

Huidige spaarrentes

De actuele spaarrentes zijn laag. Dit maakt sparen op dit moment niet aantrekkelijk. Sommige banken rekenden een tijdje geleden vanaf een bepaald bedrag zelfs negatieve spaarrentes. Op dit moment hanteren Nederlandse grootbanken een spaarrente van maximaal 1,7%. 

Depositogarantiestelsel

Als spaarder profiteer je van de bescherming van de overheid. Als de bank failliet gaat, garandeert de overheid je spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro. Sparen is wat dat betreft dus veilig.

Buffer

Het hebben van een beetje spaargeld is noodzakelijk. Geld opzij leggen voor onvoorziene uitgaven is altijd verstandig. Wanneer je het een keer nodig hebt, kun je er direct bij. Bijvoorbeeld als iets belangrijks in je huis stuk gaat, zoals de vaatwasser of wasmachine.

Voordelen van sparen

Hieronder noemen we de belangrijkste voordelen van sparen.

  • Sparen is veilig. Je loopt amper risico en de overheid geeft ook nog eens een garantie af tot een ton. De kans dat je je spaargeld kwijt raakt is dus zeer klein.
  • Sparen geeft zekerheid. De waarde van je spaargeld fluctueert niet. De waarde zal niet zomaar dalen zoals dat bij beleggen wel kan gebeuren.
  • Je kunt altijd bij je geld. Op de meeste spaarrekeningen is je geld vrij opneembaar. Dit betekent dat je je spaargeld op ieder moment kunt opnemen en overboeken naar je betaalrekening.

Nadelen van sparen

Hieronder noemen we de belangrijkste nadelen bij sparen.

  • Sparen levert weinig op. De huidige rentes liggen niet boven de 1,7%. Ook met een deposito of sparen in het buitenland ligt de rente niet veel hoger.
  • Je teert in door inflatie. De waarde van je spaargeld neemt niet zomaar af. Het lijkt daardoor misschien dat je geen verliezen kunt lijden. Dat is echter niet helemaal waar. Je geld wordt namelijk ieder jaar minder waard door inflatie. In de praktijk betekent dit dat je spaargeld ieder jaar in waarde afneemt. Je kunt er namelijk steeds minder mee kopen.
  • Je betaalt vermogensbelasting. Heb je in 2023 meer dan 57.000 euro spaargeld? Dan betaal je vermogensbelasting. Zo teer je langzaam in op je vermogen.

Optie 2: Beleggen

Je weet nu zo’n beetje alle voor- en nadelen van sparen. Nu is het tijd om in te gaan op beleggen. Veel mensen zijn huiverig om te beleggen. Dat komt omdat de negatieve verhalen vaak worden rondverteld en blijven hangen.

Wil je weten hoe je de risico’s bij beleggen kunt beheersen? Lees dan ons artikel over hoe je veilig kunt beleggen. Ben je helemaal niet thuis op het gebied van beleggen? Lees dan hier wat beleggen precies is.

Rendement van beleggen

Bij beleggen neem je risico’s. Op lange termijn mag je daarom een hoger rendement verwachten. De geschiedenis heeft dat ook uitgewezen. Aandelen brengen gemiddeld 8% rendement per jaar op. 

We hebben het hier wel over een goed gespreide, wereldwijde aandelenportefeuille. Van jaar tot jaar kunnen de rendementen natuurlijk fluctueren.

Je moet risico’s accepteren

Bij beleggen horen risico’s. De koersen van aandelen kunnen van tijd tot tijd flink schommelen. Deze risico’s moet je willen accepteren. De waarde van je beleggingen kan bijvoorbeeld voor langere tijd minder waard zijn dan je inleg. Niet iedereen is geschikt om deze risico’s te lopen.

Lange horizon is noodzakelijk

Beleggen doe je niet voor de korte termijn. Met een lange horizon heb je tijd om eventuele verliezen goed te maken. Bij beleggen is het zo dat hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.

Overigens zit je bij beleggen nergens aan vast. Beleg je in beursgenoteerde effecten zoals, aandelen, obligatiesbeleggingsfondsen of ETF's dan kun je iedere dag in- en uitstappen.

Houd een buffer achter de hand

Beleg niet met al je geld. Zorg dat je altijd een buffer achter de hand houdt. We hebben het al eerder gezegd, maar veel beleggers vergeten dit nog wel eens. In principe moet je alleen gaan beleggen voor de lange termijn en niet met geld dat je direct nodig zult hebben.

Bepaal je beleggingsdoel

Beleggen is geen doel maar een middel. Houd daarom altijd een concreet einddoel voor ogen. Veel mensen beleggen bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken of om pensioen op te bouwen. Een adviseur of vermogensbeheerder kan je helpen om hiervoor een beleggingsplan op te stellen.

Nadat je je beleggingsdoel hebt vastgesteld, kun je je risicoprofiel bepalen. Het risicoprofiel is een verdeling over aandelen en obligaties. Je risicoprofiel (bijvoorbeeld een offensief risicoprofiel) bepaalt hoeveel risico je loopt en hoeveel rendement je kunt verwachten.

Voordelen van beleggen

Hieronder noemen we een aantal voordelen van het beleggen.

  • Het verwachte rendement is hoog. Historisch gezien levert beleggen meer op dan sparen. Op lange termijn mag je een hoger rendement verwachten ten opzichte van een spaarrekening.
  • Je zit meestal nergens aan vast. Beleg je op de beurs, dan kun je meestal dagelijks aan- of verkopen. Ondanks dat je bij beleggen de lange termijn voor ogen moet houden, zit je in principe nergens aan vast.
  • Je profiteert van het rente-op-rente effect. Albert Einstein noemde dit het 8e wereldwonder. Het houdt in dat je steeds weer rendement maakt over je rendement. Hierdoor neemt je vermogen op lange termijn exponentieel toe.

Nadelen van beleggen

Hieronder noemen we het belangrijkste nadeel van sparen.

  • Je loopt risico’s. Door te beleggen loop je risico’s. De waarde van je vermogen schommelt en je weet nooit zeker hoeveel rendement je uiteindelijk gaat maken. Historisch gezien leveren aandelen 8% per jaar op. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Lees hier een overzicht van alle voordelen en nadelen van beleggen.

Dus, wat is nu het beste?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld gekregen van de verschillen tussen sparen en beleggen. Maar wat is nu het beste? Dat hangt uiteindelijk helemaal af van jouw persoonlijke situatie.

Heb je een buffer? Ben je bereid risico’s te nemen? Heb je een deel van je geld langere tijd niet nodig? Wil je je geld laten groeien? Is het antwoord op deze vragen JA, dan is beleggen het overwegen waard. Zo niet, dan ben je misschien toch meer een spaarder.

Veel mensen twijfelen ook over het instapmoment. Uiteindelijk is het instapmoment echter niet zo van belang. Waarom niet? Dat lees je in ons artikel Wat is het beste instapmoment.

Begin eenvoudig, laat voor je beleggen

We begrijpen dat de stap om te gaan beleggen misschien toch nog groot is. Een goede eerste stap is daarom om je geld te laten beleggen. Bijvoorbeeld door een bank of een vermogensbeheerder.

Wil je meer informatie over hoe je je geld bij Axento kunt laten beleggen? Vraag dan hieronder een informatiepakket aan. Let op. Dit is gratis en volledig vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.

Bekijk video Sparen of beleggen, wat is het beste?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.