Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is het tijd gewogen rendement?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 24 aug 2021
Wat is het tijd gewogen rendement?

Het tijd gewogen rendement (time-weighted-return) is een berekeningsmethode om het rendement van een belegging te berekenen waarbij geen rekening wordt gehouden met tussentijdse stortingen of onttrekkingen.

Bij deze berekening van het rendement wordt de tussentijdse in- en uitstroom dus geneutraliseerd. De hoogte en het moment van eventuele stortingen en onttrekkingen worden op die manier buiten beschouwing gelaten.

Hoe werkt het tijd gewogen rendement?

Bij het tijd gewogen rendement worden alle dagelijkse rendementen aan elkaar verbonden. Elke dag worden eventuele stortingen of onttrekkingen verrekend zodat deze geen impact hebben op het rendement op die dag. Door vervolgens de dagrendementen aan elkaar te linken, wordt het uiteindelijke rendement berekend.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Wanneer gebruik je deze methode?

Het tijd gewogen rendement is vooral geschikt om het rendement van een beleggingsfonds of vermogensbeheerder te berekenen. Een vermogensbeheerder heeft bijvoorbeeld geen controle op wanneer een cliënt geld besluit op te nemen of bij te storten.

Nadeel van de methode

Soms kan deze methode een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Vooral bij individuele portefeuilles waarbij een relatief grote storting of onttrekking heeft plaatsgevonden. In dat geval kan het tijd gewogen rendement bijvoorbeeld positief uitkomen, terwijl de portefeuillewaarde onder de inleg is gedaald.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.