Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd

Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd

ETF’s en beleggingsfondsen zijn steeds populairdere beleggingsproducten. Dat komt vooral doordat deze producten al bij een lage inleg, een hoge spreiding bieden. ETF’s en beleggingsfondsen lijken daardoor op elkaar. Toch zijn er ook verschillen die voor jou als belegger belangrijk kunnen zijn.

In dit artikel lees je:

  • Wat is een ETF?
  • Wat is een beleggingsfonds?
  • Verschil beleggingsfonds en ETF
  • Dus, wat is het beste?
  • Beleggen in ETF’s bij Axento vermogensbeheer

Alles weten over beginners

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een beleggingsproduct waarmee je zo nauwkeurig mogelijk een index volgt. Het doel van een ETF is om hetzelfde rendement als de onderliggende index te behalen. Het is een passief beleggingsproduct, omdat niet getracht wordt de markt te verslaan, maar om de markt te volgen.

Als belegger hoef je nauwelijks iets te doen wanneer je in ETF’s belegt. Je hoeft geen individuele aandelen uit te kiezen, geen jaarcijfers van bedrijven door te nemen en je hoeft de markt niet te timen. De producten waarin je belegt worden bepaald door de onderliggende index.

Wil je meer weten over wat ETF’s precies zijn? Lees dan ons artikel Wat is een ETF?

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is een beleggingsproduct, waarbij de fondsbeheerder het vermogen van de beleggers in een groot aantal door hem geselecteerde aandelen en/of obligaties belegt.

In dit artikel richten we ons tot actieve beleggingsfondsen. Er zijn echter ook passieve beleggingsfondsen, zoals indexfondsen. Het doel van een actief beleggingsfonds is om een hoger rendement te behalen dan de markt.

Net als bij een ETF, hoef je als belegger niet zelf de individuele beleggingsproducten te selecteren. Dat is de taak van de fondsbeheerder. Hij bepaalt welke aandelen of obligaties in het beleggingsfonds worden opgenomen.

Wil je meer weten over de kenmerken van een beleggingsfonds? Lees dan eens Wat is een beleggingsfonds?

Verschil beleggingsfonds en ETF

Zoals gezegd zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beleggingsfondsen en ETF’s. We hebben ze hier alvast in een tabel gezet en bespreken elk verschil hieronder.

ETF Beleggingsfonds
Spreiding Hoog Hoog
Beleggingsstrategie Passief Actief of passief (indexfonds)
Kosten Laag Hoog
Verhandelbaarheid Onbeperkt 1 x per dag
Transparantie Hoog Laag

Beleggingsstrategie: passief tegenover actief

Het belangrijkste verschil tussen actieve beleggingsfondsen en ETF’s is de beleggingsstrategie van de producten. Een ETF is een voorbeeld van passief beleggen en in een beleggingsfonds wordt meestal actief belegd.

Hier vind je onze uitgebreide artikelen over passief beleggen en actief beleggen.

Bij een ETF is het doel namelijk om de index te volgen en hetzelfde rendement te behalen als de index. Het doel van een beleggingsfonds is om de index te verslaan. Door middel van een actieve beleggingsstrategie probeert de fondsbeheerder een hoger rendement te behalen dan de index.

Het lukt actieve beleggingsfondsen echter maar zelden om de markt daadwerkelijk te verslaan. Met een ETF heb je daardoor relatief meer zekerheid (maar nooit volledige zekerheid!) dat je het rendement van de markt haalt dan bij een actief beleggingsfonds.

Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Kosten

Een tweede verschil zit in de kosten. De kosten van een ETF zijn over het algemeen lager dan de kosten van een beleggingsfonds.

Dat komt doordat het beleggingsfonds actief beheerd wordt. Daarvoor zijn fondsmanagers nodig die geld kosten. Ook worden er bij beleggingsfondsen meer transacties verricht, waardoor de transactiekosten hoger worden.

Bij ETF’s hoeven geen dure fondsmanagers aangesteld te worden, omdat de ETF simpelweg een index volgt en geen aandelen hoeft te selecteren. Dit scheelt een hoop in de kosten.

Aangezien kosten direct invloed hebben op je rendement, is het verstandig om dit verschil in je achterhoofd te houden.

Verhandelbaarheid

ETF’s zijn, net als aandelen, de hele dag verhandelbaar (gedurende de openingstijden van de beurs). Beleggingsfondsen kun je daarentegen maar één keer per dag aan- of verkopen. Dat kan op een vast tijdstip, tegen de intrinsieke waarde van het fonds.

ETF’s hebben dus een hogere verhandelbaarheid dan beleggingsfondsen. Daardoor hebben ze meer flexibiliteit.

Transparantie

Als laatste zit er nog een verschil tussen de transparantie van een ETF en een beleggingsfonds. Bij een ETF kun je vaak veel makkelijker zien in welke aandelen of obligaties wordt belegd. Zo weet je precies waarin je belegt.

Onthoud wel, dat een ETF zowel een fysieke als een synthetische structuur kan hebben. Bij een fysieke ETF volgt de ETF simpelweg (voor een groot deel) dezelfde producten als de index. Bij een synthetische ETF wordt het rendement van de index zo nauwkeurig mogelijk gevolgd, maar niet per se met dezelfde aandelen en obligaties. Let hierop bij het kiezen van een ETF.

Meer hierover lees je in ons artikel Fysieke replicatie en synthetische replicatie bij ETF’s.

Bij een beleggingsfonds is de transparantie over waarin het fonds belegt vaak een stuk lager. De grootste posities van het fonds worden wel vrijgegeven, maar de kleinere posities zijn een stuk moeilijker te achterhalen. Je weet dan niet precies waarin jouw geld wordt belegd.

Dus, wat is het beste?

De verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen zijn duidelijk. In welk product kun je nu het beste beleggen? Dat is afhankelijk van jouw persoonlijke beleggingsstrategie en filosofie.

Gaat jouw voorkeur uit naar passief beleggen, dan zijn ETF’s de beste keuze voor jou. Voel je meer voor actief beleggen, maar heb je zelf geen tijd om dat te doen? Dan kun je voor een beleggingsfonds kiezen.

Ook kun je je keuze laten afhangen van de kosten en transparantie. Hier hebben ETF’s het voordeel: de kosten zijn lager en je weet precies waarin je belegt.

De verhandelbaarheid speelt vaak een minder grote rol. Dat komt doordat je als ETF-belegger of fondsbelegger meestal toch niet meerdere keren per dag wilt aan- of verkopen.

De keuze tussen ETF’s en beleggingsfondsen hangt dus af van jouw voorkeur.

Beleggen in ETF's bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je vermogen door ons laten beleggen in geselecteerde indexfondsen en ETF’s. Wij kiezen ervoor om je vermogen goed gespreid te beleggen in duurzame ETF’s, met focus op de lange termijn. Je kunt je vermogen al laten beleggen vanaf €7.500.

Wil je weten wat Axento vermogensbeheer voor jou kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.