Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Waar kun je in beleggen?

Leestijd ± 8 minuten
Laatste update: 13 jan 2021
Waar kun je in beleggen?

Eén van de regels van Warren Buffett, de bekende Amerikaanse belegger, is dat je alleen moet beleggen in dingen die je begrijpt. Je weet dat beleggen verstandig is, maar om ook veilig te beleggen is het dus belangrijk dat je weet waarin je belegt. 

Voor een beginnende belegger kan dit nog best lastig zijn. Daarom leggen we in dit artikel uit, waar je allemaal in kunt beleggen. Zo weet jij precies wat de mogelijkheden zijn bij beleggen

We geven eerst een overzicht van de belangrijkste zaken waarin je kunt beleggen. Daarin onderscheiden we beleggingsproducten, fysieke zaken en afgeleide producten. Daarna bespreken we waarin je het beste kunt beleggen.

Soorten beleggingsproducten

Onder de beleggingsproducten bespreken we de meest gebruikte en directe beleggingen. Dit zijn aandelen, obligaties en fondsen. Om deze beleggingen kun je bijna niet heen wanneer je gaat beginnen met beleggen.

Aandelen

De populairste en meest gangbare beleggingen zijn toch wel aandelen. Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf, die worden verhandeld op de beurs. Door een aandeel te kopen, word je mede-eigenaar van het betreffende bedrijf.

Je kunt op twee manieren winst maken op een aandeel. Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen een deel hiervan uit te keren aan de aandeelhouders. Dit heet dividend. Als belegger ontvang je dit dividend daadwerkelijk op je beleggingsrekening.

Daarnaast kan je profiteren van de koersstijging van een aandeel. Wanneer je het aandeel verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je het hebt gekocht, maak je winst. 

Er zijn veel verschillende categorieën aandelen. Zo kun je onderscheid maken tussen small, mid en large caps. Dit zijn respectievelijk kleine, middelgrote en grote aandelen. 

Je kunt ook kiezen tussen groeiaandelen en waardeaandelen. Van groeiaandelen wordt in de toekomst een sterke groei verwacht. Waardeaandelen zijn het tegenovergestelde. Het zijn de aandelen van stabiele, gevestigde bedrijven die vaak een hoog dividend uitkeren.

Aandelen worden over het algemeen beschouwd als beleggingen met een relatief hoog risico. Lees hier onze 8 essentiële tips bij het kopen van aandelen.

Obligaties

Naast aandelen zijn ook obligaties ook bekende beleggingen. Beleggen in obligaties wordt over het algemeen veilig geacht. Obligaties zijn leningen aan een overheid of bedrijf die via de beurs worden verhandeld. 

Je kunt op twee manieren winst maken op een obligatie. Als eerste door de jaarlijkse rente die je ontvangt, de coupon. De couponrente die je ontvangt komt bovenop de hoofdsom en is dus direct winst. 

Daarnaast kan ook de koers van een obligatie veranderen. Wanneer je de obligatie verkoopt voor een hogere prijs dan waarvoor je hem gekocht hebt, maak je winst. 

Er zijn verschillende soorten obligaties. De twee belangrijkste vormen zijn staatsobligaties en bedrijfsobligaties.Staatsobligaties worden als een zeer veilige belegging gezien. 

Vooral wanneer de obligaties van dat land een hoge obligatierating hebben. Obligaties met een lage rating worden high yield obligaties genoemd. Het is belangrijk om de rating van een obligatie na te kijken voordat je het koopt.

Als laatste kun je nog onderscheid maken tussen vastrentende, variabel rentende en inflatiegerelateerde obligaties. Deze termen hebben te maken met de mate waarin een obligatie wordt beschermd tegen inflatie.

Fondsen

Naast aandelen en obligaties kun je ook beleggen in fondsen. Dat is een goede manier om makkelijk, veilig en gespreid te beleggen. 

In een beleggingsfonds wordt het vermogen van verschillende beleggers samengebracht. Dit totale vermogen wordt tegelijk belegd door de fondsbeheerder. Het is een vorm van collectief beleggen.

We kunnen verschillende soorten fondsen onderscheiden. Als eerste zijn er actieve fondsen. Deze fondsen hebben als doel om de markt te verslaan. Voorbeelden hiervan zijn hedgefondsen en absolute return fondsen

Daartegenover staan passieve fondsen. Passieve fondsen volgen de markt of een bepaalde beursindex.

Een voorbeeld van een passief beheerd fonds is een indexfonds of een ETF. Zo’n fonds belegt precies in alle aandelen van een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P 500. Het doel is dus niet om de markt te verslaan, maar om de index te volgen. Passief beleggen wordt daarom ook wel indexbeleggen genoemd.

Vaak behalen indexfondsen een hoger rendement dan actieve fondsen. Dit komt omdat de doorlopende kosten van actieve beleggingsfondsen vele male hoger liggen dan die van indexfondsen.

Je kunt ook onderscheid maken tussen open-end en closed-end fondsen. Bij open-end fondsen staat het aantal participaties niet vast. Bij een closed-end fonds staat het aantal participaties vast. Open-end fondsen zijn de ‘normale’ varianten van fondsen die de meeste beleggers kennen.

Daarnaast zijn er ook fondsen die specifiek rekening houden met het nastreven van duurzame doelen. Deze fondsen doen aan duurzaam beleggen of groen beleggen. Hierbij worden de ESG-criteria in acht genomen. Wanneer je verduurzaming wilt stimuleren, kun je dus voor deze fondsen kiezen. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Fysieke beleggingen

Je kunt bij beleggen ook in fysieke zaken investeren zoals vastgoed, grondstoffen en valuta's. Dit gebeurt bijna nooit meer echt fysiek, maar helemaal online

Vastgoed

Het is mogelijk om te beleggen in vastgoed. Je kunt een huis of pand kopen en deze verhuren. Ook kun je het kopen, opknappen en verkopen voor een hogere prijs. 

Naast dit individueel investeren in vastgoed, kun je ook beleggen in vastgoedfondsen. Zo kun je gespreid en met een lager inleg bedrag toch in vastgoed beleggen. 
Een derde optie om te beleggen in vastgoed is via REIT’s. REIT’s zijn vastgoedfondsen die worden verhandeld als aandelen. 

Grondstoffen

Een andere mogelijkheid is het beleggen in grondstoffen. De meest verhandelde grondstoffen zijn olie en goud. Maar je kunt praktisch in alle soorten grondstoffen beleggen.

Tegenwoordig hoef je niet meer fysieke grondstoffen te kopen om erin te beleggen. Je kunt simpelweg beleggen in producten met bijvoorbeeld olie als onderliggende waarde. 

Beleggen in grondstoffen kan interessant zijn, omdat grondstoffen schaars zijn. Dat houdt in dat het aanbod over de lange termijn daalt, waardoor de koers stijgt. Hierdoor vergaar je rendement. 

Valuta

Ook in valuta kan belegd worden. Dit wordt forex handel genoemd, wat staat voor foreign exchange handel. Je speelt dan in op de wisselkoers tussen verschillende munten. Valutakoersen veranderen continu. 

De handel in valuta, gebeurt volledig online. Je hoeft dus niet fysiek euro’s of dollars te kopen. Je kunt winst maken met beleggen in valuta, wanneer je een valuta voor een lage prijs koopt en voor een hoge prijs kunt verkopen. Je moet dan juist voorspellen welke valutakoers zal stijgen. 

Handel in valuta is niet voor iedereen weggelegd. Valutakoersen zijn erg volatiel, ze moeilijk zijn te voorspellen. 

Afgeleide producten

Als laatste zijn er ook afgeleide producten of derivaten waarin je kunt beleggen. Deze producten zijn gebaseerd op een onderliggende waarde van bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Het zijn ingewikkelde beleggingen met hoge risico’s. Er zijn veel verschillende soorten derivaten. Hieronder noemen we er een aantal. 

Opties

Een voorbeeld van een afgeleid product is een optie. Bij het kopen van een optie maken koper en verkoper een afspraak. Dit geeft de koper het recht om het product op een vastgesteld tijdstip, tegen een vastgestelde prijs te kopen of te verkopen. 

Er zijn twee soorten opties. Bij een call optie mag de koper op de vastgestelde tijd het product kopen voor een vastgestelde prijs. Dat is gunstig wanneer de koper verwacht dat de koers van het onderliggende product zal stijgen. 

Bij een put optie mag de koper op de vastgestelde tijd het product verkopen voor de vastgestelde prijs. Dit is gunstig wanneer de koper verwacht dat de koers van het onderliggende product zal dalen. 

Binaire opties

Een binaire optie is weer een ander afgeleid product dan een optie. Bij een binaire optie probeer je te voorspellen of een koers gaat stijgen of dalen binnen de afgesproken looptijd. Wanneer je voorspelling klopt maak je winst. Klopt de voorspelling niet, dan verlies je je hele inleg. 

Binaire opties hebben meestal een zeer korte looptijd, bijvoorbeeld één dag of maar een paar minuten. Doordat de schommelingen van koersen binnen zo’n korte termijn vrijwel willekeurig zijn, heeft het beleggen in binaire opties meer weg van gokken dan van beleggen. 

CFD’s

Een CFD lijkt op een binaire optie, omdat je ook bij beleggen in CFD’s speculeert over de stijging of daling van de onderliggende waarde. CFD staat voor Contract For Difference. Je kunt bij een CFD zowel long als short gaan

Een CFD is een hefboomproduct. Dat houdt in, dat kopers maar een marge van het werkelijke bedrag betalen voor een CFD, maar wel het volledige bedrag aan winst of verlies kunnen behalen. 

Garantieproducten

Garantieproducten zijn gestructureerde producten. Ze bestaan meestal uit een obligatie, gecombineerd met één of meerdere opties. Bij het beleggen in een garantieproduct ben je (bijna) altijd verzekerd van de terugbetaling van je hoofdsom. 

Daarbij profiteer je wel gedeeltelijk van koersstijgingen, maar de uitgevende partij neemt koersdalingen voor zijn rekening. Het risico van deze belegging is dus relatief laag. 

Waarin kun je het beste beleggen?

Zoals je hebt kunnen lezen, kun je in heel veel dingen beleggen. De keuze is ontzettend groot. Door de bovengenoemde beleggingen kort uit te leggen, hopen we dat we je hiervan een beeld hebben kunnen geven. Voor verdere informatie over de individuele beleggingsvormen, kun je via de groene linkjes elk hoofdartikel lezen. 

Nu rest natuurlijk de vraag: in welke van al deze zaken kun je het beste beleggen? Hierop is helaas geen eenduidig antwoord te geven. Waarin je het beste kunt beleggen is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie, je beleggingsdoel en horizon

Heb je veel verstand van beleggen en wil je snel wat geld verdienen? Dan kunnen afgeleide producten aantrekkelijk zijn voor jou. Ga je echter meer voor zekerheid en wil je geld verdienen voor na je pensioen? Dan is het verstandig om ver bij afgeleide producten vandaan te blijven en te beleggen in bijvoorbeeld fondsen of ETF’s.

Ben jong en heb je nog een lange beleggingshorizon? Dan kun je ervoor kiezen om meer aandelen ten opzichte van obligaties op te nemen in je portefeuille. Maar je asset allocatie gaat er een stuk anders uitzien wanneer je bijvoorbeeld over drie jaar met pensioen gaat. Dan is het verstandig om juist meer obligaties te nemen in plaats van aandelen. 

Zo zijn er nog heel veel scenario’s mogelijk, die allemaal andere manieren van beleggen vereisen. Wil je beginnen met beleggen, maar weet je niet wat in jouw situatie het verstandigste is? Een vermogensbeheerder kan je hierbij helpen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.