Waarvoor staat de afkorting VWRL?

Waarvoor staat de afkorting VWRL?

Je bent van plan te beleggen in de VWRL. Je wilt natuurlijk weten hoeveel dividend deze ETF uitgeeft per jaar, of er sprake is van dividendlekkage en meer. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over de VWRL ETF.

Alles weten over beleggen in ETF's?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarvoor staat de afkorting VWRL?

VWRL staat voor Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze ETF is populair omdat de spreiding wereldwijd is. Je kunt met deze ETF in één keer beleggen in een mandje waar ruim 3.500 aandelen in zijn ondergebracht. Veel van deze aandelen keren dividend uit.

VWRL is een distribuerende ETF. Dat betekent dat het dividend ook echt wordt uitgekeerd aan jou, in plaats van een herinvestering in het ETF. Dit gebeurt bij een accumulerende ETF.

Wie is Vanguard?

Vanguard is de eigenaar van VWRL en heeft in een overzichtelijk document alle dividend data opgenomen. Op de website van Vanquard kun je dit document vinden.  

Rendement VWRL

De VWRL heeft sinds de oprichting in 2012 een zeer hoog rendement. Dit komt door de extreem goede jaren op de beurs, voor de corona crash. Daarom is het ook moeilijk om een gemiddelde te geven voor een langere periode, want deze ETF bestaat nog niet zo lang. 

VWRL volgt de FTSE All World Index, deze index heeft een jaarlijks rendement van gemiddeld 6,8% per jaar. 

Je betaalt als belegger in deze ETF 0,22% aan vergoeding per jaar. Dit betaal je aan Vanguard, die het onderhoud verzorgt van deze ETF. Deze kosten hoef je niet zelf te betalen, deze gaan automatisch van je belegde waarde af. 

In de tabel hieronder zie je het jaarlijkse rendement van VWRL vanaf 2013.

Gemiddeld rendement VWRL

Dividendrendement

Je krijgt bij de VWRL dividend uitbetaald. Dit ligt gemiddeld tussen de 1,9 en 2,0% per jaar. Deze ETF is zoals eerder gezegd een distribuerende ETF en dus wordt dit dividend ook echt uitgekeerd. 

Ook is deze ETF bij passieve beleggers heel geliefd. Als je zelf een gespreide portefeuille moet bijhouden is dat best wat werk. Deze ETF zorgt automatisch voor een spreiding in je portefeuille, want je koopt in één keer aandelen van duizenden bedrijven

Wanneer wordt dividend uitgekeerd? (2022)

De data voor het uitbetalen van dividend voor VWRL 2022 zijn bekend. Als je meerdere keren per jaar dividend ontvangt kun je dit weer opnieuw investeren in meer aandelen VWRL. Dividend van VWRL wordt vier keer per jaar uitbetaald. 

Hieronder belangrijke data van dividend VWRL in 2022, zoals de betaaldatum en ex dividend datum. Wil je meer lezen over ex dividend, lees dan ons andere artikel: wat is de betekenis van XD?

Dividend datum VWRL

Dividend herinvesteren

Het is verstandig om het uitbetaalde dividend weer in nieuwe aandelen te investeren, hierdoor kan jouw portefeuille exponentieel groeien. Einstein noemde dit ook wel het achtste wereldwonder

"Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it... He who doesn't... Pays it."
Albert Einstein

Samengestelde rente is het rente-op-rente-effect. Dit werkt als volgt: je ontvangt ieder jaar rente, dit rendement herinvesteer je. Je krijgt het volgende jaar weer rente over het initiële bedrag maar ook over de rente van het vorige jaar. Hierdoor stijgt het bedrag dus exponentieel en niet lineair. 

Wil je meer lezen over de werking van dit effect, lees dan ons artikel over rendement-op-rendement effect.

Verwachting VWRL op lange termijn

Het is lastig om een voorspelling over deze ETF te doen omdat deze pas kort bestaat, sinds 2013. We kunnen wel kijken naar soortgelijke ETF’s, zoals de S&P 500 ETF. Deze ETF had een gemiddeld rendement van 10,40% in de periode van 1957 tot en met 2020. 

Wel bevat bevat de S&P 500 meer risico dan de VWRL. Met een hoger risico is het verwachte rendement ook hoger, dus dat is bij deze ETF’s ook het geval.

Als we kijken naar deze cijfers dan heeft VWRL op de lange termijn een verwacht rendement van 7,8%. Dit op een termijn van 20 jaar. Dit kan natuurlijk altijd veranderen mits er bijvoorbeeld een crisis of een pandemie ontstaat. 

Dividendlekkage VWRL

Als je belegt in de koers van een VWRL aandeel krijg je te maken met dividendlekkage. Dit komt doordat je in ieder land verschillende belastingpercentages hebt. Als je internationaal gaat beleggen, bijvoorbeeld in de VWRL, kan je hier problemen mee krijgen. Het kan namelijk voorkomen dat beleggers hierdoor meer belasting moeten betalen over hun dividend dan het tarief in Nederland. 

Je berekent de dividendlekkage als volgt:
Dividendlekkage = dividendbelasting * dividendrendement

Voor een uitgebreide uitleg over dividendlekkage, lees je het artikel: wat is dividendlekkage?

Waar bestaat VWRL uit?

De VWRL bestaat uit bedrijven uit verschillende branches en landen. Deze enorme spreiding zorgt ervoor dat het risico wordt verlaagd: wanneer een van deze bedrijven bijvoorbeeld failliet zou gaan, is dat door de spreiding in deze ETF nauwelijks te merken. 

We kunnen niet alle bedrijven opnoemen die ondergebracht zijn in deze ETF. Daarom hier een top 10 bedrijven in de VWRL. 

Bron: justETF top 10 bedrijven in VWRL

Geografische spreiding

De Vanguard All-World ETF belegt in tientallen landen. Hieronder een tabel met de top 10 landen van de VWRL:

Bron: justETF landen in VWRL
Cirkelgrafiek aandeel in VWRL

Meer dan de helft van de bedrijven waar VWRL in belegt is gevestigd in de Verenigde Staten.

Wanneer je kijkt naar de grotere bedrijven in de wereld zoals Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (FAANG aandelen) komen deze allemaal uit de Verenigde Staten. 

Deze bedrijven hebben klanten over de hele wereld en mede daardoor heeft de Verenigde Staten een groot aandeel in de VWRL. Dit zijn bedrijven die klanten hebben verspreid over de hele wereld. Dus het is logisch dat dit land zo’n groot marktaandeel heeft en daarmee ook zo’n groot aandeel in de VWRL.

Nederland heeft ook zeker bedrijven zitten in VWRL, zoals Unilever. Maar in vergelijking met bedrijven van bovenstaande landen hebben deze bedrijven een kleine positie in de ETF. 

Sectorverdeling

VWRL is niet enkel verspreid over verschillende landen maar ook over verschillende sectoren. De technologie sector wordt het best vertegenwoordigd en vastgoed en nutsbedrijven het minste. Hieronder de gehele verdeling:

Bron: justETF sectoren in VWRL

Conclusie

De Vanguard VWRL ETF is een ETF die gespreid belegt in verschillende sectoren, regio’s en bedrijven en daarmee een goed voorbeeld van hoe je door te beleggen in een ETF eenvoudig veel spreiding in je belegginsportefeuille kunt toevoegen.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er isgeen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening. 

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.