Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat betekent Best Execution?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 14 jan 2021
Wat betekent Best Execution?

Best Execution betekent het uitvoeren van orders tegen de best mogelijke voorwaarden. Denk hierbij aan de kosten en de uitvoeringsprijs. Brokers en banken zijn partijen die orders plaatsen en uitvoeren. Zij hebben daarom vaak een best execution beleid of een order uitvoeringsbeleid. Dit is een pakket van maatregelen om te zorgen dat een order altijd het best mogelijke resultaat oplevert voor een belegger.

Zelf aandelen kopen? Lees onze acht essentiële tips bij het kopen van aandelen.

Onderdelen van best execution

Zoals gezegd zijn de kosten en de uiteindelijke prijs belangrijke onderdelen bij het uitvoeren van een order. Daarnaast zijn er nog andere factoren zoals de waarschijnlijkheid van uitvoering, de snelheid en de afwikkeling van de order. Dit zijn allemaal zaken die meespelen bij de uitvoering van een effectenorder.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Best execution is verplicht

De verplichting om orders zo goed mogelijk uit te voeren is vastgelegd in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Hieraan moeten ook vermogensbeheerders zich houden die orders van klanten doorgeven aan een broker of depotbank.

Best Execution onder MiFID II

Onder MiFID II (Europese financiële wetgeving) is de best execution verplichting verder aangescherpt. Beleggingsondernemingen zoals een vermogensbeheerder zijn hierin verplicht om de best mogelijke uitvoeringsplaats te kiezen, te beargumenteren en te rapporteren.

Daarnaast verplicht MiFID II beleggingsondernemingen om hun orderuitvoeringsbeleid duidelijk te beschrijven en doorlopend te monitoren. Tot slot moeten beleggingsondernemingen jaarlijks per soort instrument en per type klant rapporteren waar effectenorders zijn uitgevoerd of aan welke institutionele partij ze zijn doorgegeven.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.