Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat betekent de Yield bij beleggen?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 22 dec 2020
Wat betekent de Yield bij beleggen?

De yield wordt gebruikt om de vaste opbrengst van een belegging te berekenen. Denk aan rente of dividend. Vaak heeft de yield betrekking op een bepaalde periode en wordt deze uitgedrukt in een percentage. Bij aandelen is de dividendyield een bekende maatstaf. Bij obligaties is dat de yield tot maturity.

Yield bij obligaties

Bij beleggen in obligaties geeft de yield aan welk opbrengst je in de toekomst kunt verwachten. Om te berekenen wat het verwachte rendement tot het einde van de looptijd wordt, gebruiken beleggers vaak de yield to maturity.

Kredietwaardige obligaties (investment grade) hebben vaak een lagere yield omdat het risico bij deze obligaties lager is. Denk aan bedrijfsobligaties of staatsobligaties met een hoge rating.

Risicovollere obligaties zoals high yield obligaties hebben vaak een hogere yield. Dat komt door het extra risico van deze obligaties.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Yield bij aandelen

Bij aandelen betekent de yield meestal de verwachte dividend uitkering. Stel, je hebt voor €1.000,- aandelen gekocht. Er wordt na een jaar €20,- dividend uitgekeerd. De yield is dan 2% (€20,- / €1.000,-).

Bij waarde-aandelen is de dividendyield relatief hoog. Deze aandelen keren over het algemeen een hoog dividend uit.

Bij groeiaandelen is de dividendyield meestal laag of zelfs 0%. Deze bedrijven gebruiken hun winst vaak of door te investeren in plaats van uit te keren aan de aandeelhouders.

Bruto en netto yield

Let wel op bij het berekenen van de yield. Vaak is de yield bruto en moet er nog belasting en/of kosten in rekening worden gebracht. Daarom wordt soms ook de netto yield berekend naast de bruto yield.

Verwarring bij yield

Yield moet niet worden verward met het rendement of totaalrendement van een belegging. In de yield wordt geen rekening gehouden met koersstijgingen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.