Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat betekent het begrip TINA in de beleggingswereld?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 14 jan 2021
Wat betekent het begrip TINA in de beleggingswereld?

In de financiële wereld is er een enorm aanbod aan soorten beleggingen. Het doel van een belegger is om rendement te realiseren op hun beleggingen. 

Op dit moment zijn aandelen enorm populair. Dat komt niet doordat ze per sé goed geprijsd zijn of veel rendement opleveren. Het komt doordat er voor veel beleggers geen beter alternatief is. 

In de beleggingswereld wordt dit fenomeen TINA genoemd. Dit staat voor “There Is No Alternative”. In dit artikel leggen het begrip aan je uit.

There Is No Alternative

Oorspronkelijk komt de uitspraak There Is No Alternative van Margaret Thatcher. Zij bedoelde hiermee dat een markteconomie het enige economische systeem is dat werkt. Dat is een economie waarin vraag en aanbod de productie bepalen.Tegenwoordig wordt deze uitdrukking vooral gebruikt met betrekking tot beleggingen. 

Door de lage rentestand wordt de prijs van obligaties als relatief hoog beschouwd. Bovendien zijn de prijzen van grondstoffen tegenwoordig erg volatiel. Zo heeft de prijs van WTI olie in één jaar tijd een schommeling gekend van $75. 

Het komt er op neer dat beleggers hierdoor massaal voor aandelen kiezen. Zij zien in andere beleggingen geen beter alternatief. Dit resulteert in een grote vraag naar aandelen. Dat zorgt er weer voor dat de meeste aandelen worden verhandeld tegen een te hoge prijs

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

TINA en het Coronavirus

Dat aandelen zo populair zijn, is wel duidelijk geworden tijdens de corona pandemie. Het heeft namelijk gezorgd voor herstel op de wereldwijde aandelenmarkt. 

Door het coronavirus was er begin 2020 enorm veel onzekerheid. Dit zorgde voor grote koersdalingen op de aandelenmarkt. De aandelenmarkt is in het laatste kwartaal van het jaar bijna volledig hersteld van deze daling. 

Dit herstel komt mede voort uit het feit dat aandelen enorm populair zijn gebleven. Simpelweg, doordat beleggers geen goede alternatieven voor aandelen zien. Hierdoor bleef ondanks de koersdalingen de vraag naar aandelen groot. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.