Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat betekent standaarddeviatie bij beleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 04 okt 2021
Wat betekent standaarddeviatie bij beleggen?

De standaarddeviatie is een term die afkomstig is uit de statistiek. Bij beleggen is de standaarddeviatie een maatstaf voor de volatiliteit van een belegging. In dit artikel leggen we uit wat de standaarddeviatie precies is en hoe je die berekent.

Wat is standaarddeviatie?

De standaarddeviatie zegt iets over de volatiliteit (risico) van een belegging. Meestal wordt de standaarddeviatie gebruikt om het risico van aandelen te bepalen. De volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers. Over het algemeen geldt, hoe groter de volatiliteit, hoe hoger het risico van de belegging.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Interpretatie standaarddeviatie bij beleggen

De standaarddeviatie wordt vaak in een percentage uitgedrukt. Bij aandelen is 15% bijvoorbeeld een gangbare standaarddeviatie. Hoe hoger de standaarddeviatie, des te hoger het risico. Maar wat zegt die 15% nu precies? Dat leggen we hieronder uit met een voorbeeld.

Voorbeeld standaarddeviatie bij een aandeel

Stel: het aandeel ABC heeft een verwacht rendement van 8% per jaar en een standaarddeviatie van 15% per jaar. Aan de hand van de standaarddeviatie kun je vervolgens – met een bepaalde zekerheid – inschatten waartussen het rendement van het aandeel in één jaar zal uitkomen.

Bij de standaarddeviatie wordt uitgegaan van een normaalverdeling. We leggen dit niet verder uit. Wat je wel moet weten is dat je aan de hand van de standaarddeviatie de kans op een bepaald uitkomst kunt inschatten met 68% zekerheid en 95% zekerheid. In het geval van het aandeel ABC gaat dit als volgt:

 • In 68% van de gevallen ligt het verwachte rendement van het aandeel ABC over een periode van één jaar tussen de -7% en +23%;
 • In 95% van de gevallen ligt het verwachte rendement van het aandeel ABC over een periode van één jaar tussen de -22% en +38%;

De berekening is relatief simpel en werkt zo: bij de 68% kans methode is de bovengrens de som van het verwachte rendement en de standaarddeviatie (8% + 15% = 23%). De ondergrens is het verwachte rendement minus de standaarddeviatie (8% - 15% = -7%).

Hoe bereken je de standaarddeviatie?

Je kunt de standaarddeviatie eenvoudig berekenen in Excel met de optie STDev. Voor de echte rekenaars staat hieronder ook de formule.

Je kunt de standaarddeviatie berekenen volgens een statistische formule. Deze ziet er als volgt uit.

Formule standaarddeviatie bij beleggen

Indicatie

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Daarom kunnen rendementen alsnog hoger of lager zijn dan je met de standaarddeviatie hebt berekend. Toch geeft de standaarddeviatie wel een goede indicatie van de range van mogelijke rendementen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.