Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat betekent yield to maturity (YTM)?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 20 mei 2020
Wat betekent yield to maturity (YTM)?

Met de yield to maturity kun je het effectieve rendement van een obligatie berekenen. Wat dat precies betekent en hoe je de YTM kunt berekenen leggen we in dit artikel uit.

Wat is yield to maturity?

De yield to maturity geeft dus aan hoeveel rendement je behaalt over een obligatie als je deze tot het einde van de looptijd aanhoudt. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe bereken je de yield to maturity?

Bij de berekening van de YTM worden drie aspecten meegenomen.

Als eerste de koers van de obligatie bij aankoop. Koop je een obligatie bij een lage koers, dan behaal je aan het einde van de looptijd meer rendement dan bij een hogere aankoopprijs.

Daarnaast wordt de coupon meegenomen in de berekening. Omdat een obligatie eigenlijk een lening is aan een land of bedrijf, ontvang je er rente over. Deze rente is de coupon. De coupon bepaalt een deel van je rendement.

De laatste factor in de YTM is de hoofdsom. Wanneer je een obligatie tot het einde van de looptijd aanhoudt, ontvang je als obligatiehouder je ingelegde hoofdsom weer terug.

Je hoeft de YTM bijna nooit zelf te berekenen. Meestal is het al voor je gedaan door de aanbieder van de obligatie. Ook kun je de yield to maturity in excel berekenen, via de RATE, IRR of YIELD functie. Je hoeft dan alleen de gegevens in te vullen en excel rekent de YTM voor je uit.

Waarvoor wordt de YTM gebruikt?

De yield to maturity kun je gebruiken om obligaties onderling te vergelijken. Wanneer je moet kiezen tussen verschillende obligaties kan de YTM je helpen. Een hogere yield to maturity is natuurlijk gunstiger dan een lage, omdat je op een hoger effectief rendement kunt rekenen. En dat is natuurlijk het doel van beleggen

Onthoud echter wel, dat een hoge yield to maturity een teken kan zijn van een risicovollere obligatie. Voor risicovolle obligaties vragen obligatiehouders een hogere rente. Deze hoge rente zie je terug in een hogere yield to maturity. Koop dus niet blind de obligatie met de hoogste YTM, maar kijk ook wat het risico is.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.