Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat doet Morningstar en hoe lees je een Morningstar rating?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 03 nov 2021
Wat doet Morningstar en hoe lees je een Morningstar rating?

Het is voor beleggers niet altijd even makkelijk om aan informatie te komen over bedrijven of beleggingsfondsen. Morningstar speelt hierop in door beleggingsinformatie te verstrekken. In dit artikel vertellen we meer over het bedrijf Morningstar.

Wat is Morningstar?

Morningstar is een onafhankelijk bedrijf dat informatie aanbiedt over beleggingsfondsen, ETF’s en aandelen. Het bedrijf doet daarbij veel onderzoek naar verschillende beleggingen, bedrijven en economische omstandigheden. Op die manier wil Morningstar beleggen voor de gewone, particuliere belegger eenvoudig en inzichtelijk maken.  

Morningstar kent fondsen een rating toe. Het bedrijf heeft twee soorten ratings, de Morningstar Rating en de Morningstar Analyst Rating. Ook waardeerd Morningstar fondsen op basis van duurzaamheid. We gaan op alle ratings dieper in.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt de Morningstar Rating?

De Morningstar Rating is een kwantitatieve rating. Deze rating is gebaseerd op koersprestaties uit het verleden. Een beleggingsfonds kan een rating van 1 tot en met 5 sterren krijgen.

De kosten van het fonds worden van de historische rendementen afgetrokken voor het raten. Op die manier kan een beter beeld geschept worden van de effectieve rendementen van het fonds.

Ook worden fondsen in verschillende beleggingscategorieën apart beoordeeld. Het is namelijk logisch dat een obligatiefonds lagere rendementen behaalt dan een aandelenfonds.

Periodiek wordt de Morningstar Rating van fondsen herzien.

Hoe werkt de Morningstar Analyst Rating?

De Morningstar Analyst Rating is een kwalitatieve rating. Beleggingsfondsen worden bij deze rating geanalyseerd op 5 verschillende punten: Process, Performance, People, Parent en Price. Dit houdt in op basis van de processen van het fonds, de prestaties, het beheerteam, het fondshuis waarin het fonds is ondergebracht en de kosten.

Wanneer een fonds is geanalyseerd wordt een Morningstar Analyst Rating toegekend. Dit kan een gouden, zilveren of bronzen medaille zijn.

Duurzaamheid bij Morningstar

Duurzaam beleggen aan de hand van de ESG-criteria wordt ieder jaar belangrijker. Ook Morningstar heeft dit gemerkt. Daarom kennen zij sinds 2016 ook Sustainability Ratings toe aan fondsen.

Ratings worden gegeven op basis van ESG-onderzoek. Verder wordt er gekeken naar ratings van Sustainalytics. Dit is een bedrijf dat de duurzaamheid van beursgenoteerde bedrijven onderzoekt.

Wanneer het onderzoek is afgerond krijgt een fonds een rating tussen de 1 en 5 wereldbollen. Deze bollen staan voor de mate van duurzaamheid van een fonds.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.