Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is arbitrage in de financiële wereld?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 sep 2021
Wat is arbitrage in de financiële wereld?

Arbitrage is een handelsstrategie bij beleggen. Het doel is om winst te behalen door een product tegen een lage prijs aan te kopen en hetzelfde product meteen voor een hogere prijs te verkopen. De winst die hierbij ontstaat wordt arbitrage winst genoemd. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies werkt. 

Definitie arbitrage

Vrij vertaald is arbitrage handel waarbij beleggingsproducten, valuta’s of andere handelswaren gelijktijdig worden gekocht en verkocht op verschillende markten. 

Hierbij proberen handelaren te profiteren van het prijsverschil dat aanwezig is voor hetzelfde financiële instrument dat op verschillende beurzen wordt aangeboden. 

In een volledig efficiënte markt zou arbitrage handelen niet mogelijk zijn. In zo’n efficiënte markt zouden er namelijk geen verschillende prijzen kunnen zijn voor het zelfde product. Arbitrage laat dus zien dat de markt niet volledig efficiënt is. 

Handelen door middel van arbitrage zorgt er wel voor dat de markt efficiënter wordt. Doordat handelaren het beleggingsproduct gelijk kopen en verkopen, wordt de inefficiëntie, het prijsverschil, vliegensvlug opgelost. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeeld van arbitrage

Om het principe van arbitrage wat duidelijker te maken geven we een voorbeeld.

Stel je voor dat één aandeel Shell op de AEX wordt verhandeld tegen een prijs van €17,85. Op de FTSE wordt dit aandeel verhandeld voor €17,95. Wanneer een belegger deze aandelen koopt op de AEX en vervolgens direct verkoopt op de FTSE, maakt hij een winst van 10 cent per gekocht aandeel. Wanneer dit op grote schaal gebeurt kan een belegger veel winst maken.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.