Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is Berkshire Hathaway?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 20 sep 2021
Wat is Berkshire Hathaway?

Berkshire Hathaway is een Amerikaans bedrijf dat bij de top 10 grootste bedrijven ter wereld hoort. Het bezit bedrijven in verschillende sectoren in de Amerikaanse industrie waaronder de financiële, transport en energiesector. Het is het investeringsfonds van Warren Buffet.

Geschiedenis Berkshire Hathaway

Het bedrijf is opgericht in 1839 en was oorspronkelijk een textielfabrikant. In 1962 kwam Warren Buffet in beeld die begon met het opkopen van aandelen.

Uiteindelijk werd Warren Buffet grootaandeelhouder in Berkshire Hathaway en ontsloeg daarna de hele directie. Vervolgens werden er investeringen gedaan in onder andere verzekeringsmaatschappijen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Activiteiten Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway begon dus als textielfabrikant, maar werd door de aankoop van Warren Buffet in de jaren daarna een conglomeraat. De bedrijfsactiviteiten werden door aankopen van nieuwe bedrijven verspreid.

Zo bestaat het conglomeraat uit bedrijven binnen de verzekerings- en herverzekeringswereld, maar ook uit het spoornetwerk BNSF Railway, het Chemiebedrijf Lubrizol Corporation, bouwbedrijf Shaw Industries en consumenten producten van Fruit of Loom. Ook zijn andere bedrijfsactiviteiten ondergebracht in dochterondernemingen zoals het Berkshire Hathaway Energy, dat actief is in de elektriciteit en aardgas industrie.

Toch is Berkshire Hathaway misschien wel bekender vanwege de beleggingsportefeuille. Zo bezit Berkshire Hathaway aandelen van Wells Fargo, Apple Inc, Bank of America, The Coca-Cola Company, American Express en Kraft Heinz.

Berkshire Hathaway beschikt over $130 miljard aan cash geld (2018). Dat geld wordt gebruikt om te investeren in interessante bedrijven of overnames. De grootste overname door Berkshire Hathaway was in 2019. Toen kocht het Burlington Northern Santa Fe voor $34 miljard.

Berkshire Hathaway aandelen

Berkshire Hathaway Inc. is één van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Het investeert in bedrijven zoals Apple, American Express en Coca Cola om een stabiele groei te waarborgen. Een aandeel van Berkshire Hathaway A wordt gewaardeerd op $309.974 per aandeel. Een B aandeel is al te koop voor $206 per aandeel.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.