Wat is collectief beleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 13 jan 2020
Wat is collectief beleggen?

Bij collectief beleggen wordt het ingelegde vermogen van verschillende beleggers samengevoegd. Een beleggingsfonds is hier een goed voorbeeld van. Ook banken en vermogensbeheerders beleggen soms collectief door gebruik te maken van modelportefeuilles. Dit zijn standaard beleggingsportefeuilles waarbij het geld van alle klanten op dezelfde manier wordt belegd. Het tegenovergestelde van collectief beleggen is individueel beleggen.

Voordelen van collectief beleggen

We geven hieronder een aantal voordelen van collectief beleggen:

Laag inlegbedrag

Een belangrijk voordeel is, dat het minimumbedrag voor collectief beleggen veel lager ligt dan bij individueel beleggen. Doordat het beleggingsfonds of een vermogensbeheerder het vermogen van een groot aantal beleggers bij elkaar brengt, hoeft elke individuele belegger maar een klein bedrag in te leggen. 

Lagere kosten

Een ander belangrijk voordeel van collectief beleggen zijn de lagere kosten. Door het geld van allerlei kleine beleggers samen te voegen, ontstaan er schaalvoordelen. Dit scheelt je als belegger bijvoorbeeld in de beheer en transactiekosten. Lagere kosten zijn bij beleggen erg belangrijk, omdat je zo direct meer rendement over houdt. 

Meer beleggingsmogelijkheden

Het grote totaal bedrag dat een beleggingsfonds of vermogensbeheerder bezit, maakt het ook mogelijk om te beleggen in doorgaans minder toegankelijke beleggingsproducten. Vaak zijn dergelijke producten alleen beschikbaar vanaf een minimum bedrag van een paar miljoen. Met een collectieve belegging zijn er dus meer beleggingsmogelijkheden.

Professioneel beheer

Door collectief te beleggen, leg je je vermogen in de handen van een beleggingsinstelling. Natuurlijk kies je zelf het gewenste risicoprofiel, maar vanaf daar bepaalt de vermogensbeheerder het beleid. Hierdoor kun je ervan uit gaan dat je vermogen deskundig belegd wordt.

Geen omkijken naar

Bij collectief beleggen wordt je geld belegd door een professionele partij. Zowel bij een beleggingsfonds of vermogensbeheerder heb je geen omkijken meer naar je beleggingen. Het dagelijks beheer van je geld is uitbesteed, zodat je er zelf geen tijd hoeft in te steken.

Nadelen van collectief beleggen

Elke vorm van beleggen heeft ook zijn nadelen. Deze punten kun je meenemen in je keuze om collectief te gaan beleggen.

Geen invloed op beleggingsstrategie

Doordat je het beheren van je vermogen uitbesteedt, verlies je zeggenschap over het beleggingsbeleid. De vermogensbeheerder handelt natuurlijk naar het door jou aangegeven risicoprofiel, maar dat is echter de enige invloed die je nog op de beleggingskeuzes hebt.

Minder persoonlijk

Collectief is minder persoonlijk dan individueel beleggen. Bij individueel beleggen wordt een beleggingsportefeuille vaak helemaal samengesteld op basis van jouw eigen persoonlijke situatie en voorkeuren. Dit is een voordeel dat ontbreekt bij collectief beleggen.


Deel via social media:

E-book

E-book 'Sparen of beleggen'

  • Hoe werkt beleggen nu precies?
  • Hoe lang blijft de spaarrente nog laag?
  • 5 voorwaarden om te starten met beleggen
  • Moet ik nu instappen?
  • Handige keuze-checklist: Sparen of Beleggen?

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.