Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is collectief beleggen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 01 jul 2021
Wat is collectief beleggen?

Bij collectief beleggen wordt het ingelegde vermogen van verschillende beleggers samengevoegd.

Een beleggingsfonds is hier een goed voorbeeld van. Ook banken en vermogensbeheerders beleggen soms collectief door gebruik te maken van model portefeuilles. Dit zijn standaard beleggingsportefeuilles waarbij het geld van alle klanten op dezelfde manier wordt belegd.

Het tegenovergestelde van collectief beleggen is individueel beleggen.

Voordelen van collectief beleggen

We geven hieronder een aantal voordelen van collectief beleggen:

Laag inlegbedrag

Een belangrijk voordeel is, dat het minimumbedrag voor collectief beleggen veel lager ligt dan bij individueel beleggen. Dat komt doordat het beleggingsfonds of de vermogensbeheerder het vermogen van een groot aantal beleggers bij elkaar brengt.

Lagere kosten

Een ander belangrijk voordeel van collectief beleggen zijn de lagere kosten. Door het geld van allerlei kleine beleggers samen te voegen, ontstaan er schaalvoordelen. Dit scheelt je als belegger bijvoorbeeld in de beheer en transactiekosten. Lagere kosten zijn bij beleggen erg belangrijk, omdat je zo direct meer rendement over houdt. 

Meer mogelijkheden

Een vermogensbeheerder of beleggingsfonds bezit een groot vermogen. Dat maakt het mogelijk om te beleggen in minder toegankelijke beleggingsproducten. Vaak zijn dergelijke producten alleen beschikbaar vanaf een minimum bedrag van een paar miljoen. Met een collectieve belegging zijn er dus meer beleggingsmogelijkheden.

Professioneel beheer

Wanneer je voor collectief beleggen kiest, leg je je vermogen in de handen van een beleggingsinstelling. Je kiest zelf het gewenste risicoprofiel, maar vanaf daar bepaalt de vermogensbeheerder het beleid. Hierdoor kun je ervan uit gaan dat je vermogen deskundig belegd wordt.

Geen omkijken naar

Bij collectief beleggen wordt je geld belegd door een professionele partij. Zowel bij een beleggingsfonds of vermogensbeheerder heb je geen omkijken meer naar je beleggingen. Door je geld te laten beleggen, hoef je er zelf geen tijd in te steken.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Nadelen van collectief beleggen

Elke vorm van beleggen heeft ook zijn nadelen. Deze punten kun je meenemen in je keuze om collectief te gaan beleggen.

Geen invloed op beleggingsstrategie

Doordat je het beheren van je vermogen uitbesteedt, verlies je zeggenschap over het beleggingsbeleid. De vermogensbeheerder handelt natuurlijk naar het door jou aangegeven risicoprofiel, maar dat is de enige invloed die je nog op de beleggingskeuzes hebt.

Minder persoonlijk

Collectief is minder persoonlijk dan individueel beleggen. Bij individueel beleggen wordt een beleggingsportefeuille samengesteld op basis van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Dit is een voordeel dat ontbreekt bij collectief beleggen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.