Wat is de bèta bij beleggen?

Wat is de bèta bij beleggen?

In dit artikel leggen we uit wat de bèta bij beleggen is. Ook leggen we de bijbehorende formule uit en wat de bèta zegt over een aandeel.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis bèta

De bèta is een maatstaf voor de volatiliteit of het systematische risico van een belegging of je beleggingsportefuille ten op zichte van de hele markt. 

Je berekent de bèta aan de hand van een formule, bijvoorbeeld via Excel. Daarnaast kun je de bèta van aandelen terugvinden op bepaalde beleggingswebsites.

Een bèta hoger dan 1 geeft aan dat het aandeel sterker stijgt of daalt ten opzichte van de markt. Een bèta kleiner dan 1 geeft dat het aandeel minder sterk stijgt of daalt dan de markt.

Een bèta van 1 geeft aan dat het aandeel gelijk stijgt en daalt met de markt.

Als je veel risico wilt nemen, kan een hoge bèta interessant zijn. Wil je liever niet te veel risico nemen, kies dan voor aandelen met een bèta lager dan 1.

Negatieve bèta’s komen op lange termijn vrijwel nooit voor. Alleen bij shortposities ontstaan negatieve bèta’s.

Voorbeeld bèta

Stel, je wilt weten hoe beweeglijk de bankaandelen ABN AMRO en ING Groep zijn ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de AEX Index. Wanneer het aandeel ABN AMRO een bèta van 0,8 heeft en het aandeel ING een béta van 1,5 dan kun je stellen dat het aandeel ING beweeglijker is.

Ten tweede kun je stellen dat het aandeel ABN AMRO 20% minder beweeglijk is dan de AEX Index. De index heeft per definitie namelijk een bèta van 1. Het aandeel ING is anderhalf keer zo beweeglijk als de AEX. Stel dat de AEX op een bepaalde dag met 1% stijgt, dan zou het aandeel ING theoretisch met 1,5% stijgen. Bij een daling geldt natuurlijk hetzelfde en daalt ING ook sterker.

Let op, bovenstaande is niet gebaseerd op de werkelijkheid en puur ter illustratie.

Bèta bij verschillende soorten aandelen

De bèta laat dus zien hoe een aandeel reageert op de markt.

Allereerst zijn er cyclische aandelen, deze aandelen reageren sterk op de markt. Ze hebben een hoge bèta. Als het goed gaat met de economie, gaat het ook goed met deze aandelen. Gaat het slechter met de economie, dan is de kans groot dat het ook slechter gaat met deze aandelen.

Dan zijn er defensieve aandelen, deze aandelen reageren minder sterk op de markt. Defensieve aandelen hebben vaak een lage bèta. Dit zijn vaak aandelen die te maken hebben met levensmiddelen: al gaat het slecht met de economie, iedereen heeft toch boodschappen nodig.

Niet-cyclische aandelen hebben geen duidelijk verband met de markt. Bij dit soort aandelen kun je beter naar het bedrijf zelf kijken, in plaats van naar de hele economie.

Wat heb je aan de bèta?

De bèta laat dus zien hoe volatiel een aandeel is ten opzichte van de markt. Het kan een handige tool zijn, maar let wel: de bèta is gebaseerd op historische resultaten en geeft dan ook de verwachte volatiliteit weer. De bèta biedt geen garantie over de toekomstige beweeglijkheid van een aandeel en het is dan ook niet handig om enkel naar de bèta als graadmeter te kijken. Kijk dus altijd naar meerdere factoren.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de periode die in de berekening gebruikt wordt. Hoe langer de periode, des te relevanter en nauwkeuriger de berekening.

Het kan voorkomen dat het bedrijf juist in de week die gebruikt wordt om de bèta te berekenen een grote uitschieter had, dan is de bèta dus niet echt representatief voor de volatiliteit van het aandeel. Dat is nog een reden om altijd meerdere factoren te gebruiken.

Bekijk video Wat is de bèta bij beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.