Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de dekkingsgraad?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 01 feb 2021
Wat is de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een term die heel belangrijk is bij pensioenfondsen. Het laat namelijk zien in hoeverre een pensioenfonds in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen. In dit artikel vertellen wij er wat meer over.

Definitie van de dekkingsgraad

De dekkingsgraad laat zien wat de verhouding is tussen de contante waarde van de pensioenaanspraken en het vermogen van een pensioenfonds. Bij een dekkingsgraad van 100% zijn de verplichtingen die het pensioenfonds heeft, gelijk aan het eigen vermogen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Soorten dekkingsgraad

Een dekkingsgraad van een pensioenfonds kan worden bekeken per maand of per jaar. Wanneer dit per maand wordt bekeken, noemen we dat de actuele dekkingsgraad. Wanneer dat jaarlijks gebeurt, wordt dit de beleidsdekkingsgraad genoemd.

Vereisten voor de dekkingsgraad

Het percentage van de dekkingsgraad moet langs de meetlat worden gelegd van het Minimaal Vereist Eigen Vermogen (MVEV) en het Vereist Eigen Vermogen (VEV).

Het MVEV moet ervoor zorgen dat er geen dekkingstekort ontstaat bij pensioenfondsen. Wanneer de dekkingsgraad zes jaar onder het MVEV ligt, wordt de maatregel MVEV toegepast. Dan moet er binnen zes maanden actie worden ondernomen zodat er wel wordt voldaan het MVEV. Een voorbeeld van wat er dan gebeurt is dat de pensioenkorting wordt aangepast.

Het VEV wordt berekend aan de hand van een formule die is opgesteld door De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn verschillende risico’s die een pensioenfonds kan lopen. Al deze risico’s worden berekend in een formule waaruit vervolgens een percentage komt. Wanneer er vervolgens nog 100% bij dat percentage wordt opgeteld, is het Vereist Eigen Vermogen bekend.

Per 31 december 2019 is de ondergrens door de Nederlandse overheid verlaagd van 100% naar 90%. Dit is gedaan omdat er rust en stabiliteit nodig is op de pensioenmarkt. De bedoeling is dat in 2021 deze minimale dekkingsgraad weer wordt verhoogd.

ABP

Het ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) is het grootste pensioenfonds in Nederland. Bij het ABP worden de collectieve pensioenen geregeld voor mensen die werkzaam zijn voor de overheid of in het onderwijs. De huidige dekkingsgraad van het ABP is 85%. Vergeleken met de minimale ondergrens is dat 5% te weinig. Ook houdt dit in dat over €1.000 aan opgebouwd pensioen, een deelnemer €850 zal terugkrijgen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.