Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is de FTSE 100 Index?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 02 nov 2020
Wat is de FTSE 100 Index?

De Financial Times Stock Exchange bevat de 100 meest verhandelde aandelen op de London Stock Exchange. Het is dan ook de belangrijkste graadmeter van de Londense effectenbeurs. Opvallend aan deze index is dat er naast Britse bedrijven, ook buitenlandse bedrijven in staan genoteerd. De openingstijden van de beurs zijn van 08.00uur tot 16.30uur Nederlandse tijd.

Bij de oprichting van de index werd het beheerd door de krant Financial Times en de London Stock Exchange. Vanaf 1984 is de beursindex in beheer van de FTSE Group. Dit is een joint venture tussen de Financial Times en de London Stock Exchange.

Bedrijven genoteerd op de FTSE 100 index

Zoals hierboven beschreven staan er op deze Britse index ook bedrijven die zijn gevestigd in een ander land. Dit zorgt ervoor dat de FTSE geen goede graadmeter is van de Britse economie. Wel is deze index sterk afhankelijk van de wisselkoers van de pond. 

De zwaarwegende aandelen uit de index worden bepaald door marktkapitalisatie en de free float. Dit betekent dat er wordt gekeken naar bedrijven met de hoogste beurswaarde en naar het percentage van uitstaande aandelen dat vrij verhandelbaar is op de beurs.

De meest zwaarwegende aandelen aan de FTSE 100 index  zijn (per 22 juni 2020):

1. Unilever
2. AstraZeneca
3. BHP Group
4. Royal Dutch Shell
5. GlaxoSmithKline

Andere bekende bedrijven genoteerd aan de FTSE zijn Coca Cola, Vodafone, TUI en EasyJet.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

De FTSE 100 index en dividend

Voor beleggers is belangrijk om te weten welke bedrijven dividend uitkeren en hoeveel. Speciaal hiervoor is er de zogenoemde ‘’FTSE All-World High Dividend Yield Index’’ in het leven geroepen. Deze index betreft een ranglijst van bedrijven genoteerd aan de FTSE. De bedrijven die bovenaan staan zijn de bedrijven die het hoogste dividendpercentage uitkeren. 

Hier een top 10 van de bedrijven die naar verwachting het hoogste dividendpercentage zullen uitkeren aan hun aandeelhouders:

1. M&G 10.81%
2. Imperial Brands Group 10,55%
3. Evraz 10.53%
4. Aviva 10,37%
5. Legal & General Group 8,24%
6. British American Tobacco 8,03%
7. Standard Life Aberdeen 7,86%
8. Vodafone 7,65%
9. Rio Tinto 7,6%
10. BHP Group 7,14%


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.