Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de management fee?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 dec 2021
Wat is de management fee?

Wanneer een particulier geen tijd heeft om zelf zijn vermogen te beleggen, is het mogelijk om dit onder te brengen bij een fonds. Zo hoeft hij niet dagelijks met zijn vermogen op de beurs bezig te zijn. Deze fondsen worden beheerd door een fondsbeheerder. De prijs voor het onderbrengen van je vermogen in een fonds wordt de management fee genoemd.

Het in rekening brengen van de management fee

Een management fee staat ook wel bekend als beheerkosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het onderhouden van een fonds. Deze kosten worden in werkelijkheid niet betaald, het bedrag wordt in mindering gebracht op de waarde van het fonds waarin wordt belegd. De gemiddelde beheerkosten bedragen 1%.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Directeur grootaandeelhouder

Naast een fondsbeheerder heeft een directeur grootaandeelhouder (DGA) ook te maken met een management fee. 

Wanneer een DGA vanuit zijn eigen B.V. een management fee ontvangt, zal de Belastingdienst dit aanmerken als salaris. Hierdoor zal een DGA een management B.V. oprichten.

Deze management B.V. verhuurt zichzelf aan de onderneming van de DGA om de directietaken op zich te nemen. Het bedrijf betaalt vervolgens een management fee aan de opgerichte B.V.. Hierdoor staat de DGA niet op de loonlijst van zijn eigen B.V., maar ontvangt hij wel salaris.

Hieraan zit voor een DGA een fiscaal voordeel verbonden. Wanneer hij in loondienst was geweest voor zijn eigen B.V. had zijn salaris worden belast tegen hoogstwaarschijnlijk het hoogste tarief in box 1. Wanneer een DGA dit belast vanuit zijn management B.V. hoeft er ‘’slechts’’ vennootschapsbelasting over te worden betaald. Hierbij wordt er dan over 25% van het inkomen belasting betaald.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.