Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is NASDAQ?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 12 feb 2021
Wat is NASDAQ?

In dit artikel leggen we uit wat de NASDAQ precies is. Ook leggen we een aantal termen uit die veel met de NASDAQ te maken hebben.

Definitie NASDAQ

NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Het is een Amerikaanse beurs waarop vooral aandelen van technologiebedrijven worden verhandeld. Deze beurs bestaat sinds 1971, het was op dat moment de enige elektronische beurs.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

NASDAQ Composite

De NASDAQ Composite is de aandelenindex met daarin alle beursgenoteerde aandelen op de NASDAQ. Als er in de media over de koers van de NASDAQ wordt gesproken, bedoelt men daar doorgaans de NASDAQ composite-index mee.

NASDAQ-100

De NASDAQ-100 is de index met daarin de 100 meest verhandelde bedrijven op de NASDAQ. Hierin staan niet-financiële bedrijven als Apple, Facebook, Microsoft, Adobe, etc.

De NASDAQ-100 wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie: de grootste bedrijven in de index hebben automatisch ook de grootste invloed.

NASDAQ en de internetbubbel

Tijdens de internetbubbel van 1997 tot en met begin 2000 was er een overspannen hoogtepunt in de conjunctuur. De vooruitzichten waren positief en aandelen van internetbedrijven stegen in waarde, maar in 2000 zakten de koersen in rap tempo in.

De bubbel knapte op 11 maart 2000, een dag nadat NASDAQ zijn hoogtepunt bereikte op 5048,62. Hierna koelde de economie af en ging de rente omhoog.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.