Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de Nikkei?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 30 apr 2021
Wat is de Nikkei?

De Nikkei is de belangrijkste beursindex van Japan. Deze index bestaat uit de 225 grootste en meest verhandelde bedrijven uit Japan. In dit artikel vertellen we meer over de Nikkei.

Geschiedenis van de Nikkei

De Nikkei is in 1950 ontstaan en is vernoemd naar een Japanse krant. Nadat Japan eerst 20 jaar zelf de index heeft berekend, is die taak overgedragen aan de krant Nikkei. De index behaalde in 1989 zijn hoogtepunt met een score van 38.916. Het laagste punt werd tijdens de economische crisis in 2009 bereikt. De stand van de index bedroeg toen 7.055. 

De Nikkei is gevestigd in Tokio en is de belangrijkste beursindex van Japan. De openingstijden van de beurs zijn van 09:00 uur  tot 15:00 uur lokale tijd (dat is van 02:00 uur tot 08:00 uur Nederlandse tijd).

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

 • Moet ik instappen bij onrust?
 • Moet ik instappen na een sterke stijging?
 • Vermijd deze vicieuze cirkel?
 • Impact van het Coronavirus
 • Het perfecte instapmoment

Samenstelling van de Nikkei

Zoals hierboven beschreven bestaat de Nikkei uit 225 grote bedrijven. Sommige van deze bedrijven hebben wereldwijd een grote naamsbekendheid. Denk hierbij aan Toyota, Sony en Nissan. Toch zijn dit niet meest zwaarwegende aandelen van de index. Dat komt omdat er binnen de Nikkei wordt gekeken naar de aandelen met de hoogste prijs.

Het aandeel van Fast Retailing schommelt de laatste jaren tussen de 45.000 en 65.000. dit is het aandeel met de hoogste prijs en kent daardoor de zwaarste weging binnen de index. 
Het verschil tussen de Nikkei en andere beurzen is dat de Nikkei kijkt naar de prijs van een aandeel, terwijl andere beurzen kijken naar de beurswaarde van het bedrijf.

Het verschil wordt duidelijk bij deze ranglijsten. De eerste ranglijst laat zien welke bedrijven gekeken naar beurswaarde het grootste zijn. De beurswaarde van een bedrijf wordt berekend door het aantal aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers (per 01-09-2020).

 1. Toyota                                           
 2. Softbank Group CO
 3. Keyence
 4. NTT Data
 5. Chugai Pharmaceutical


De volgende ranglijst laat zien welke bedrijven het zwaarste wegen op de Nikkei index. Hierbij wordt er dus gekeken naar de prijs van één aandeel (per 01-09-2020).

 1. Fast Retailing 
 2. Tokyo Electron 
 3. Daikin 
 4. Fanuc 
 5. Central Japan

Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

 • Informatieboekje
 • Axento voorbeeldportefeuilles
 • 10 beleggingstips
 • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.