Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de omloopfactor?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 13 jan 2021
Wat is de omloopfactor?

In dit artikel leggen we uit wat de omloopfactor (PTR) is en waarom deze belangrijk is voor beleggers.

Waarvoor staat PTR?

De omloopfactor wordt ook wel PTR genoemd. PTR staat voor Portfolio Turnover Ratio. De PTR wordt in het jaarverslag van een beleggingsfonds weergeven en laat zien hoeveel aankopen en hoeveel verkopen er binnen het beleggingsfonds zijn gedaan.

Beleggingsfondsen zijn verplicht de omloopfactor in het jaarverslag op te nemen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bewaakt dit. Zo krijgen beleggers een beeld van hoeveel transactiekosten het betreffende beleggingsfonds jaarlijks maakt. Het rendement wordt voor beleggers namelijk lager door transactiekosten van het fonds.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe wordt de omloopfactor berekend?

De omloopfactor is de optelsom van aan- en verkopen van een beleggingsfonds. Hiermee kan een belegger zien hoe actief de handel van een beleggingsfonds is. 

Des te hoger de omloopfactor, des te meer transacties er worden uitgevoerd en hoe hoger de kosten dus zijn. Dat is voor aandeelhouders nadelig, want hogere kosten betekent dat het moeilijker wordt om de benchmark te evenaren. Een omloopfactor van 100% betekent de hele portefeuille in enig jaar alle beleggingen één keer zijn gekocht en verkocht.

Indexfondsen en ETF’s voeren aanzienlijk minder transacties uit dan actieve beleggingsfondsen, dus de transactiekosten zijn daar aanzienlijk lager.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.