Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de openingskoers?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 29 jun 2021
Wat is de openingskoers?

De openingskoers, ook wel opening price genoemd, is de prijs waartegen het aandeel het eerste wordt verhandeld bij de opening van de handelsdag.

Een voorbeeld: de New York Stock Exchange (NYSE) opent om precies 9:30 AM Eastern time. De prijs van de eerste transactie voor beursgenoteerde aandelen is de dagelijkse openingskoers. De openingskoers is een belangrijke indicator voor de handelsactiviteit van die dag, vooral voor daytraders die geïnteresseerd zijn in korte termijn resultaten.

Openingskoers uitgelegd

De NASDAQ gebruikt een benadering die het ‘’opening cross’’ wordt genoemd om de beste openingsprijs te bepalen, rekening houdend met de orders die ‘ s nachts zijn verzameld. Uren na het verhandelen van de aandelen kan de waardering of verwachting van beleggers voor bepaalde aandelen veranderd zijn.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Waarom wijkt de openingskoers af van de slotkoers?

Bedrijfsaankondigingen of andere nieuwsgebeurtenissen die plaatsvinden nadat de markt is gesloten kunnen ook de verwachting van de beleggers en daarbij de openingskoers veranderen. Grootschalige natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen kunnen vergelijkbare effecten hebben op de aandelenkoersen.

Niet alle orders worden uitgevoerd tijdens de handel buiten kantooruren. Het gebrek aan liquiditeit maken marktorders onaantrekkelijk voor handelaren in de handel na sluitingstijd.

Het is dan veel moeilijker om een transactie te voltooien tegen een voorspelbare prijs, omdat marktorders en limietorders vaak niet worden ingevuld.

Wanneer de markt de volgende dag wordt geopend veroorzaakt dit een groot aantal limiet- of stoporders die geplaatst zijn tegen prijzen die verschillen van de slotkoers van de vorige dag.

Hierdoor ontstaat een ongelijkheid in vraag en aanbod. Door deze ongelijkheid wijkt de openingskoers af van de slotkoers.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.