Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is de S&P 500 Index?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 22 jul 2021
Wat is de S&P 500 Index?

De S&P 500 index – de Standard and Poor’s 500, is de meest gevolgde index ter wereld. Het meet de waarde van de 500 grootste aandelen volgens marktkapitalisatie die genoteerd staat aan de New York Stock Exchange.

De index omvat 500 toonaangevende bedrijven die gezamenlijk een beschikbare marktkapitalisatie hebben van ongeveer 80%. Hierdoor behoort de S&P 500 tot één van de meest bekeken beursbarometers.

Wat is de S&P 500 Index uitgelegd

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe wordt de S&P 500 Index berekend?

De formule voor de S&P 500 index wordt berekend door de som van de marktkapitalisatie van alle S&P 500 aandelen te nemen en deze vervolgens te delen met een indexdeler. Deze indexdeler is ontwikkeld door Standard & Poors.

Hoe wordt de S&P 500 Index berekend

De index wordt continu herberekend op basis van de handel in aandelen. De indexdeler wordt aangepast wanneer er aandelensplitsingen, speciale dividenden of spin-offs zijn die de waarde van de index kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen niet-economische factoren de index niet beïnvloeden.

S&P 500 methode nadeel

Een van de resultaten van deze methode is dat de index wordt gewogen in de richting van ondernemingen met een grote marktkapitalisatie.

Een voorbeeld hiervan is dat op 17 december 2018 het grootste bedrijf binnen de S&P 500 Microsoft was. Deze had een marktwaarde van $802 miljard. De marktwaarde van Adobe was rond de $110 miljard.

In het geval van Microsoft heeft deze een weging van 3,4%, terwijl een kleiner bedrijf als Adobe een weging heeft van 0,5% in de index. Dit leidt ertoe dat bedrijven met een hoge weging een buitensporige impact kunnen hebben op de index.

S&P 500 methode voordeel

De S&P wordt beschouwd als een effectieve vertegenwoordiging van de economie vanwege de opname van ongeveer 500 bedrijven, die alle gebieden in de Verenigde Staten en sectoren bestrijkt.

Ter vergelijking: de Dow Jones Industrial Average (DJIA) bestaat uit 30 bedrijven, wat leidt tot een smallere reflectie. De DJIA is hierdoor beperkter en kan bij een grote verplaatsing van aandelen een grotere impact hebben dan die van de S&P 500. De S&P 500 heeft hierdoor een bredere vertegenwoordiging met meer voorraden van aandelen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.