Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de tracking error?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 03 nov 2021
Wat is de tracking error?

In dit artikel leggen we uit wat de tracking error is, wat de tracking error met de benchmark te maken heeft en wat het inhoudt als de tracking error positief of negatief is.

Wat is de benchmark?

De benchmark is een soort maatstaf waarmee wordt bepaalt of iets goed of slecht presteert. Bij beleggen wordt het gebruikt om te bepalen of een fonds of beleggingsportefeuille goed presteert. 

Als benchmark wordt vaak een index gebruikt, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index. Voor wereldwijde beleggingen is de MSCI World Index een bekende benchmark.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

De tracking error

De tracking error geeft weer hoeveel de portefeuille afwijkt van de benchmark. Zo wordt er bepaald in hoeverre de rendementsontwikkeling van een fonds vergelijkbaar is met de benchmark.

Wanneer de benchmark bijvoorbeeld met 5% stijgt en de beleggingsportefeuille met 3%, is dat een negatieve tracking error van 2%. Een negatieve tracking error betekent dat de portefeuille minder beweeglijk is ten opzichte van de benchmark.

Wanneer de benchmark met 5% stijgt en de beleggingsportefeuille met 7%, is dat een positieve tracking error van 2%. De portefeuille presteert in dit geval beter maar beweegt dus ook sterker dan de benchmark. 

Een tracking error van 0% betekent dat de portefeuille gelijk als de benchmark presteert: het fonds volgt dan precies de benchmark. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.