Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is de uitoefenprijs van een optie?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 19 nov 2020
Wat is de uitoefenprijs van een optie?

Bij het handelen in opties wordt er vooraf een prijs afgesproken. Deze afgesproken prijs wordt de uitoefenprijs genoemd. 

In dit artikel vertellen we meer over de uitoefenprijs van opties. 

Wat is een optie?

Een optie is een afgeleid beleggingsproduct. Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om een effect te kopen tegen een vaste prijs op een vastgestelde datum. Je hebt bijvoorbeeld afgesproken om een set aandelen te kopen over twee dagen tegen de huidige prijs. Wanneer de prijs in de tussentijd stijgt, dan maak je winst. Is de prijs van de set aandelen gedaald in de tussentijd, dan maak je verlies. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

De betekenis van een uitoefenprijs

De uitoefenprijs is de vooraf vastgestelde prijs waartegen een optie wordt uitgeoefend. Tegen deze prijs koop (of verkoop) je dus de onderliggende waarde op de expiratiedatum. 

Een optie kan op twee manieren worden uitgeoefend, door middel van een call-optie of een put-optie. Bij een call-optie wordt de onderliggende waarde van een optie gekocht, bij een put wordt de onderliggende waarde van een optie verkocht. Veel voorkomende onderliggende waardes zijn aandelen of obligaties

Een andere naam voor de uitoefenprijs is de strike price.

De uitoefenprijs bji call opties

Bij een call optie kunnen zich drie scenario’s voordoen. Een call optie kan in the money, at the money of out of the money zijn. Dit zegt iets over de uitoefenprijs van de optie ten opzichte van de beurskoers.  


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.