Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is dividendlekkage?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 29 okt 2020
Wat is dividendlekkage?

Ieder land kent verschillende belastingpercentages. Dit kan voor problemen zorgen bij beleggers die internationaal beleggen. Het kan namelijk voorkomen dat ze hierdoor meer belasting moeten betalen over hun dividend dan het tarief in Nederland. In Nederland is de dividendbelasting 15%.

We noemen dit dividendlekkage. In dit artikel leggen we je er meer over uit. 

Belastingtarieven in het buitenland

Het komt voor dat iemand belegt in buitenlandse aandelen of ETF’s. Wanneer deze effecten dividend uitkeren, moet hierover het dividendbelastingtarief worden betaald dat in het betreffende land geldt. Deze percentages kunnen hoger zijn dan de 15% die in Nederland geldt.

Nu is het zo dat Nederland met veel andere landen een belastingverdrag heeft. Dit zorgt ervoor dat Nederlanders die beleggen in het buitenland hetzelfde percentage betalen als in Nederland. Het percentage dat extra aan belasting wordt betaald kan worden teruggevorderd via de Belastingdienst. 

Maar er zijn ook landen met wie geen verdrag is afgesloten. Bij deze landen geldt een ander tarief. Wanneer het tarief voor dividendbelasting hoger is dan in Nederland, ontstaat er dividendlekkage. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Voorbeeld van dividendlekkage

Nederland hanteert een dividendbelasting van 15%. Buurland Duitsland hanteert bijvoorbeeld 25%. Wanneer je als belegger dividend ontvangt uit een Duits aandeel of ETF, geldt het lokale belastingpercentage. 

Wanneer deze landen geen belastingverdrag zouden hebben wordt er 25% belasting betaald over de dividenduitkering. Er wordt in dat geval voor 10% “te veel” belasting betaald. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.