Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een aandeelhouder?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 02 nov 2021
Wat is een aandeelhouder?

Een aandeelhouder is een persoon, bedrijf of instelling die ten minste één aandeel van een bedrijf bezit. Een aandeelhouder wordt ook wel eens een shareholder of stockholder genoemd.

Aandeelhouders zijn vaak eigenaren van een onderneming en profiteren van de voordelen van de successen van het bedrijf. Deze voordelen zijn voornamelijk een koersstijging van het aandeel als het beursgenoteerd is of winst die wordt uitgekeerd als dividend. Dit betekent dus ook dat als de onderneming het slecht doet op de beurs en de waarde van een aandeel daalt, de aandeelhouders geld kunnen verliezen.

De basisprincipes van aandeelhouders

Eigenaren van eenmanszaken of partnerschappen zijn aansprakelijk voor schulden en andere financiële verplichtingen van het bedrijf. Aandeelhouders zijn dit niet. Schuldeisers kunnen geen beslag leggen op de persoonlijke activa van de aandeelhouders. Aandeelhouders zijn in feite gedeeltelijke eigenaar van de onderneming, maar beheren niet de activiteiten van de onderneming. Een aangestelde raad van bestuur regelt de activiteiten van de onderneming en houdt vaak ook toezicht.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Grootaandeelhouder

Binnen beursgenoteerde bedrijven kunnen werknemers en particulieren aandelen hebben tot de onderneming. Een grootaandeelhouder is een aandeelhouder die een relatief groot deel van de aandelen bezit. Wanneer een enkele aandeelhouder meer dan 50% van de uitstaande aandelen van het bedrijf bezit en beheert, dan is deze meerderheidsaandeelhouder.

Een meerderheidsaandeelhouder is vaak de oprichter van het bedrijf of in sommige gevallen erfgenamen van de oprichter als het gaat om gevestigde bedrijven. Door meer dan de helft van de aandelen te beheersen, is de meerderheidsaandeelhouder een belangrijke stakeholder in de bedrijfsvoering en de strategische koers van de onderneming. Een meerderheidsaandeelhouder heeft de macht om de raad van bestuur te vervangen. 

Een meerderheidsaandeelhouder komt vaker voor bij particuliere bedrijven. Toch is de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, ook grootaandeelhouder met 60% van het stemrecht binnen Facebook. Een ander voorbeeld is Warren Buffett. Hij is grootaandeelhouder van zijn bedrijf Berkshire Hathaway.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.