Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een aandelensplitsing?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 04 okt 2021
Wat is een aandelensplitsing?

Aandelen zijn stukjes eigendom van een bedrijf. Bij kleine bedrijven zijn de aandelen vaak in handen van de eigenaar of directeur. Een beursgenoteerd bedrijf kan ervoor kiezen om zijn aandelen te splitsen. Hierbij worden bestaande aandelen in meerdere aandelen verdeeld om de liquiditeit te vergroten.

Wat gebeurt er bij een aandelensplitsing?

Als aandelen worden opgesplitst gaat dat via een vaste verhouding. Die verhoudingen kunnen bijvoorbeeld zijn 2 voor 1, 3 voor 1, 5 voor 1 of 10 voor 1. Dit betekent dat de aandeelhouder voor elk aandeel dat hij bezit, er 2, 3, 5 of 10 terug krijgt.

Voor bedrijven kan dit een bedrijfsactie zijn om de handelsprijs van het aandeel te verlagen om ervoor te zorgen dat er meer wordt gekocht en om de liquiditeit te vergroten. Het aantal uitstaande aandelen wordt dus tijdens een aandelensplitsing vergroot, maar de totale waarde van het bedrijf blijft hetzelfde.

De split voegt dus geen waarde toe aan het bedrijf en er gaat ook geen waarde verloren.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment
Rekenvoorbeeld

Een voorbeeld:

Stel dat het bedrijf 100.000 aandelen heeft met een waarde van €500 per aandeel. De totale waarde is dan: €50.000.000. Het bedrijf krijgt een aandelensplitsing van 2:1. Dit betekent dat in plaats van 100.000 aandelen er 200.000 aandelen komen met een waarde van €250 per aandeel.

Omgekeerde aandelensplitsingen

Een omgekeerde aandelensplitsing is het verlagen van het aantal uitstaande aandelen met als doel om de aandelenkoers te verhogen. De marktwaarde van het bedrijf blijft hierdoor ook gewoon hetzelfde. Een bedrijf kan ook kiezen voor de omgekeerde aandelensplitsing om het aantrekkelijk te maken voor beleggers die het als waardevoller beschouwen als het aandeel een hogere prijs heeft.

Een omgekeerde aandelensplitsing kan ook in gang worden gezet om het aantal aandeelhouders te verkleinen.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.