Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een All-time high?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 24 dec 2020
Wat is een All-time high?

Over een ‘All time high’ wordt gesproken wanneer een beursindex een historisch hoogtepunt heeft bereikt. De term All time High wordt door de media vaak aangegrepen wanneer een aandelenindex (zoals de Amerikaanse S&P500) tot een niveau is gestegen dat in het verleden nog nooit is bereikt.

Zijn ‘All time highs’ bijzonder?

Aangezien aandelenkoersen historisch gezien een stijgende trend laten zien, zijn ‘All time Highs’ eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Dit wordt het best duidelijk met behulp van een grafisch voorbeeld.

Onderstaand is de koersontwikkeling van de S&P500 index te zien vanaf het jaar 1995 (blauwe lijngrafiek). De oranje lijn laat historische ‘All time highs’ zien. Afgerond op hele euro’s tellen we tussen het jaar 1995 en november 2019 maar liefst 391 historische hoogtepunten!

Overigens is het belangrijk om onderstaande koersontwikkeling niet te verwarren met rendementsontwikkeling (dividenduitkeringen zijn hierin bijvoorbeeld niet opgenomen).

Koers S&P 500 All-time High

Bron: Thomson Reuters | Refinitiv

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Zijn ‘All time highs’ slecht nieuws?

Hoewel veel beleggers nerveus worden wanneer gesproken wordt over All time Highs, zegt de hoogte van de indexkoers eigenlijk niets over hoe duur aandelen zijn. Verwar dus niet de prijs van een aandeel met de waardering! Een aantal bekende manieren om de waardering te beoordelen zijn:

Verwachte koers/winstverhouding

In onderstaande grafiek wordt dezelfde S&P500 index grafiek getoond, alleen dit keer ten opzichte van de verwachte koers/winstverhouding. Te zien is dat – ondanks de sterk oplopende koersen – deze koers-winstverhouding stabiel blijft. Dit houdt in dat de winstverwachtingen net zo sterk zijn gestegen als de aandelenkoersen.

Koers S&P 500 vs winstverwachting

Bron: Thomson Reuters | Refinitiv
* De getoonde verwachte koers/winst verhouding van 17 is in lijn met het historisch gemiddelde van ca. 16, gemeten over een periode van ruim 100 jaar.

Laat je niet afschrikken

In dit voorbeeld stijgt de prijs, maar blijft de waardering aantrekkelijk. Het is onverstandig om je aan- en verkoopbeslissingen te baseren op alleen de hoogte van het koersniveau. Laat je dus niet zomaar afschrikken door mediaberichten over All time highs!


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.