Wat is een bear market?

Leestijd ± 2 minuut
Laatste update: 07 jul 2020
Wat is een bear market?

Een bear market is een situatie waarbij de prijzen van aandelen met 20% of meer dalen ten opzichte van recente hoogtepunten of een all time high.

Typische bear markets worden geassocieerd met dalingen in de algemene markt of indexen zoals de S&P 500, Dow Jones en de NASDAQ. Ook kan er een bear market ontstaan in valuta’s of grondstoffen zoals olie.

Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market.

Wanneer was de laatste bear market?

De Amerikaanse marktindexen vielen op 24 december 2018 in het bearmarktgebied. De laatste langdurige bear market in de Verenigde Staten vond plaats tijdens de financiële crisis tussen 2007 en 2009. Deze bear market duurde 17 maanden. De S&P 500 verloor in die tijd maar liefst 50% van zijn waarde. Tussen 1900 en 2008 zijn er 32 bear markets ontstaan. De gemiddelde bear market duurt 367 dagen.

Wat veroorzaakt een bear market?

De oorzaken van een bear market variëren. Over het algemeen komt het door een zwakke of dalende economie of een recessie. De tekenen van een zwakke of dalende economie zijn lage werkgelegenheid, laag besteedbaar inkomen, zwakke productiviteit en een daling van de bedrijfswinsten.

Wijzigingen door de overheid die de economie raken kunnen ook een bear market in gang zetten. Zo kan een wijziging in het belastingtarief leiden tot een bear market. Een daling van beleggersvertrouwen kan hier ook op wijzen. Beleggers zullen in deze situatie actie ondernemen en aandelen verkopen om verliezen te voorkomen. Dit kan een kettingreactie op gang zetten waardoor er dus een bear market ontstaat.

Profiteren van een bear market

De meeste beleggers die aandelen of andere effecten bezitten, leiden verlies in een bear market. Er is echter ook een manier om te profiteren van een bear market. Dit doe je door short te gaan in aandelen of een beursindex. Door short te gaan, maak je winst als de koersen dalen.

Bescherming tegen een bear market

Je kunt je als belegger ook beschermen tegen koersdaingen als gevolg van een bear market. Dit doe je door een stop loss order in te leggen op je beleggingen. Een stop loss zorgt er voor dat je beleggingen automatisch verkocht worden wanneer de koers een vooraf bepaald niveau heeft bereikt.


Deel via social media:

E-book

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via [email protected]

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.