Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een beleggingsportefeuille en hoe stel je deze samen?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 04 okt 2021
Wat is een beleggingsportefeuille en hoe stel je deze samen?

Een beleggingsportefeuille bevat het totaal van beleggingen van een individuele belegger of vermogensbeheerder. De portefeuille kan verschillende beleggingscategorieën bevatten, zoals: aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen, opties, vastgoed en grondstoffen.

Samenstelling van een beleggingsportefeuille

Een beleggingsportefeuille is per belegger en per situatie verschillend. Hoe jouw portefeuille eruit komt te zien hangt af van het risico dat je wilt gaan lopen. Ook hangt het af van de omvang van je vermogen, het doel dat je voor ogen hebt en je beleggingshorizon

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een offensieve of zeer offensieve portefeuille, waarbij je meer risico loopt als je gaat beleggen. Maar ook kun je kiezen voor een defensieve portefeuille, waarbij je relatief minder risico loopt. Let wel, aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden. 

Kies je voor offensief, neutraal of defensief beleggen, genoeg spreiding is cruciaal om succesvol te beleggen. Dit kan gemakkelijk door te beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen.

Je kunt ook nog onderscheid maken tussen zelf beleggen en je geld laten beleggen. Als je zelf belegt moet je zelf je aandelen en andere beleggingen kopen bij een broker en bouw je helemaal zelf een portefeuille. Bij laten beleggen zal een vermogensbeheerder dit doen. Bij vermogensbeheer kun je vaak kiezen tussen verschillende risicoprofielen en aan de hand daarvan wordt de beleggingsportefeuille samengesteld.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Offensieve beleggingsportefeuille

Bij beleggen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Wil je veel rendement halen en neem jij het hogere risico dat je daarbij loopt voor lief? Dan kun je ervoor kiezen om een offensieve beleggingsportefeuille samen te stellen.

Offensieve beleggers kiezen vaak risicovolle producten. Dit zijn vooral aandelen en eventueel hefboomproducten, zoals turbo’s of sprinters. Dit kun je aanvullen met obligaties.

Defensieve beleggingsportefeuille

Heb je slapeloze nachten van koersschommelingen? Dan kan het een beter idee zijn om voor een defensieve portefeuille te kiezen. Het verwachte rendement is lager dan bij een meer offensieve portefeuille, maar je loopt zo ook minder risico.

Defensieve beleggers kiezen producten die doorgaans minder volatiel zijn. Dit kan door bijvoorbeeld te beleggen in staats- of bedrijfsobligaties. Beleggen in aandelen wordt bij een defensieve portefeuille beperkt.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Heb je zelf geen kennis van beleggen en heb je ook geen tijd om je te verdiepen in de financiële wereld? Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. Axento vermogensbeheer is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Je kunt je geld al bij ons laten beleggen vanaf €7.500.

Voordat je start met beleggen, vindt een inventarisatie plaats van je financiële situatie, wensen en doelen. Vervolgens kan er gekozen worden uit voor jou geschikte beleggingsprofielen. Na het vaststellen van je beleggingsprofiel, bouwt Axento een goed gespreide beleggingsportefeuille op. Axento zal nooit risicovoller beleggen dan dat je hebt afgesproken in het gekozen beleggingsprofiel.  

Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan rechts bovenaan de pagina onze brochure aan, of neem vrijblijvend contact met ons op.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.