Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een beurscorrectie?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 23 sep 2021
Wat is een beurscorrectie?

Een beurscorrectie is een sterke daling op de beurs in een zeer korte tijd. De correctie zit vaak tussen de 10 en 20 procent. Het komt over het algemeen vaak voor na een periode van sterke stijging van de beurskoersen.

Een correctie na een langdurige stijging

Vaak vindt een correctie plaats nadat de koersen voor een lange tijd zijn gestegen. Tijdens de correctie dalen de koersen sterk. Eén van de meest recente beurscorrecties was tijdens de coronacrisis.

Door de maatregelen rondom het indammen van het coronavirus ontstond er een wereldwijde recessie. Veel beleggers waren bang dat de coronacrisis het begin was van een nieuwe kredietcrisis zoals die in 2008. Zij haalden al hun vermogen uit de beleggingen zodat ze geen risico meer liepen om nog meer te verliezen. Hierdoor ontstond een flinke beurscorrectie.

Echter, nadat de lockdowns in Nederland en daarbuiten werden versoepeld, herstelden de koersen snel. Vanaf november stegen de koersen nog meer door het nieuws over de opkomende vaccins. Uiteindelijk is de AEX in 2020 per saldo met ruim 3% gestegen. Sinds het dieptepunt aan het begin van 2020 is hij zelfs gestegen met maar liefst 60%. Dit is een voorbeeld van herstel na een beurscorrectie.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Herstel na correctie

De koersen hebben momenten van stijgen en dalen. Als er een daling plaatsvindt in zeer korte tijd is er een grote kans dat er een herstel zal plaatsvinden. Als de aandelen snel dalen wordt het een interessante aankoop, hierdoor zullen de aandelen ook weer sneller stijgen. 

Wanneer komt de volgende correctie?

Sommige beleggers verwachten dat er binnenkort weer een beurscorrectie zal plaatsvinden. Doordat de koersen zo hoog staan, verwachten zij dat een daling onontkoombaar is. Echter, de stijgende koersen hebben een geldige achterliggende reden. Bedrijfswinsten zijn in het afgelopen jaar namelijk ook sterk gestegen.

Niemand kan de beurskoersen voorspellen. Of en wanneer de volgende beurscorrectie plaatsvindt, weet dus niemand.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.