Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een beursnotering?

Leestijd ± 2 minuten
Laatste update: 29 sep 2021
Wat is een beursnotering?

Wanneer je begint met beleggen zul je de woorden beursnotering en beursgenoteerde bedrijven ongetwijfeld tegenkomen. Maar wat betekent het als een bedrijf beursgenoteerd is? Dat zullen we in dit artikel uitleggen.

Wat is een beursgenoteerd bedrijf?

Een bedrijf heeft een beursnotering als de aandelen van dat bedrijf worden verhandeld op een aandelenbeurs, zoals de AEX. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn bedrijven met een notering aan de Euronext Amsterdam. Aan een beursnotering gaat vaak een langdurig proces vooraf. De organisatie moet vooraf al klaar zijn om in de beurs te stappen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt een beursnotering?

Doordat een bedrijf zijn aandelen kan aanbieden op de beurs kan dit bedrijf zijn vreemd vermogen kapitaal vergroten, aandelen verkopen van een bestaande grootaandeelhouder en overgaan van een privé-bedrijf naar een beursgenoteerd bedrijf. 

Met de beursnotering krijgt een bedrijf verplichtingen op het gebied van financiële verslaggeving en gedrag. Ook gelden eisen voor publicatie van koersgevoelige informatie, openbaarmaking van belangen van bestuurders en commissarissen en deelnemingen en shortposities. De Autoriteit Financiële Markten (AFM)  houdt hier toezicht op.

Waarom kiezen bedrijven voor een beursnotering?

Bedrijven kiezen vaak voor een beursnotering omdat dit groei, uitbreiding en verbetering kan betekenen voor het bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven zijn ook sneller bekend en hierdoor kunnen zij dus ook meer geld ophalen. Ook is het aantrekkelijk voor werknemers om te werken bij beursgenoteerde bedrijven.

Wat zijn de voorwaarden om een beursgenoteerd bedrijf te worden?

De belangrijkste voorwaarde om te opereren als een beursgenoteerd bedrijf, is dat het bedrijf een naamloze vennootschap (NV) moet zijn. Daarnaast zijn er nog andere voorwaarden, deze zijn:

1. De onderneming bestaat minimaal 5 jaar;

2. Van deze 5 jaar moet de onderneming 3 jaar winst hebben geboekt;

3. Het eigen vermogen van de onderneming moet tenminste €5 miljoen bevatten;

4. De waarde van de te plaatsen aandelen moet ook minimaal €5 miljoen zijn.

Bij introductie van de aandelen moet het bedrijf ook een prospectus uitgeven. Het bedrijf geeft via het prospectus alle relevante informatie aan geïnteresseerde beleggers.

Voor- en nadelen beursnotering

Niet iedere naamloze vennootschap kiest ervoor om naar de beurs te gaan. Hier zitten namelijk een aantal voor- en nadelen aan verbonden.

Voordelen

Een van de grootste voordelen is dat een beursnotering geld kan opleveren voor het bedrijf. Ook zal het een boost geven aan de status van het bedrijf, beursgenoteerde bedrijven worden gezien als betrouwbaarder. Ook willen werknemers graag werken voor beursgenoteerde bedrijven, hierdoor zal de werving van nieuwe krachten makkelijker gaan. 

Nadelen

Toch zitten er ook nadelen verbonden aan een beursnotering. Beursgenoteerde bedrijven worden, zoals eerder vermeld, verplicht om bepaalde cijfers en gegevens vrij te geven. Hierdoor is de hele financiële situatie van het bedrijf zichtbaar voor de buitenwereld.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.