Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Start met beleggen en ontvang een bol.com cadeaukaart t.w.v. €25*

Meer informatie »

Wat is een bonusaandeel en waarom keren bedrijven die uit?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 02 nov 2021
Wat is een bonusaandeel en waarom keren bedrijven die uit?

Wanneer een bedrijf winst maakt, kan het ervoor kiezen om dividend uit te keren. Dit dividend kan op verschillende manieren worden ingevuld. Allereerst door simpelweg geld uit te keren. Er kan echter ook een bonusaandeel worden uitgekeerd. 

Bij dividenduitkering in de vorm van een bonusaandeel, ontvangen aandeelhouders aandelen in het betreffende bedrijf. Hoeveel aandelen zij ontvangen, hangt samen met hoeveel aandelen ze al bezitten. Het bonusaandeel is afkomstig uit de aandelenreserves van het bedrijf. 

Waarom keren bedrijven bonusaandelen uit?

Bedrijven kiezen er vaak voor om bonusaandelen uit te keren, omdat ze het aantal uitstaande aandelen willen vergroten. Het aantal aandelen dat in omloop is stijgt dus, maar de waarde van het bedrijf blijft hetzelfde. Dit zou er logischerwijs voor zorgen dat de koersen van de aandelen dalen. 

In de regel gebeurt dit ook, maar het komt ook voor dat de koersdaling kleiner is dan verwacht. De waarde van het bedrijf stijgt dan een beetje. 

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe wordt een bonusaandeel belast?

Als de uitkering van het bonusaandeel plaatsvindt ten laste van de agioreserve, hoeft er geen belasting over te worden betaald. Maar wanneer deze worden uitgekeerd vanuit de algemene reserve zijn de bonusaandelen wel belast. Hierover moet 15% dividendbelasting worden betaald.

Het verschil tussen stockdividend en een bonusaandeel

Stockdividend is een vorm van dividend waarbij het bedrijf nieuwe aandelen uitkeert. Dit lijkt op dividenduitkering door middel van een bonusaandeel, maar er is een belangrijk verschil. 

Bij stockdividend zijn de uitgekeerde aandelen nieuwe aandelen. De nieuwe aandelen komen voort uit de gemaakte winst. Door dit te doen neemt de solvabiliteit van een onderneming toe omdat de contanten in de onderneming blijven. Er wordt als het ware eigen vermogen gecreëerd.

Het verschil met dividenduitkering door middel van bonusaandelen, is dat de bonusaandelen afkomstig zijn uit de reserves van een bedrijf. Er vindt alleen een verschuiving van het eigen vermogen plaats. Daardoor blijft de solvabiliteit van het bedrijf gelijk. 


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.