Winnaar Gouden Stier
Axento wint IEX Gouden Stier Beste Online Vermogensbeheerder 2020!
Lees hier de motivatie van de jury »

Wat is een claimemissie?

Leestijd ± 1 minuut
Laatste update: 26 jan 2021
Wat is een claimemissie?

Wanneer een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft kan het ervoor kiezen om bestaande aandeelhouders voorkeur te geven ten opzichte van nieuwe aandeelhouders. Dit voorkeursrecht wordt ook wel een claimemissie genoemd. In dit artikel leggen we uit hoe het precies werkt en wat de voor- en nadelen van een claimemissie zijn.

Definitie claimemissie

Een claimemissie is een uitgifte van nieuwe aandelen waarbij aandeelhouders het claimrecht krijgen op deze aandelen. Dit betekent dat bestaande aandeelhouders voorrang hebben op het verkrijgen van deze nieuwe aandelen.

E-book ‘Is het nu een goed instapmoment?’

  • Moet ik instappen bij onrust?
  • Moet ik instappen na een sterke stijging?
  • Vermijd deze vicieuze cirkel?
  • Impact van het Coronavirus
  • Het perfecte instapmoment

Hoe werkt een claimemissie?

Bij een claimemissie krijgen aandeelhouders claims om nieuwe aandelen te kopen. Hierbij kunnen ze ervoor kiezen om hun claim uit te oefenen waarbij ze de aandelen ontvangen tegen een lagere uitoefenprijs. Dit kan tegen een lagere prijs omdat de waarde van de onderneming anders gelijk blijft, terwijl het aantal aandelen wel groter wordt. Hierdoor zal de waarde per aandeel lager worden.

Ook kunnen de bestaande aandeelhouders ervoor kiezen om af te zien van de nieuwe aandelen. In dat geval ontvangen zij een financiële compensatie.

Waarom een claimemissie?

Een claimemissie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het versterken van het eigen vermogen. Door het uitgeven van nieuwe aandelen komt er bij het bedrijf extra geld binnen. Dit geld kan vervolgens worden gebruikt voor het doen van nieuwe investeringen.

Voor- en nadelen van een claimemissie

Het grootste voordeel van een claimemissie is dat het voor bestaande aandeelhouders een goede kans is om hun belang binnen een bedrijf te vergroten. Door de optie op een claimemissie uit te oefenen wordt hun belang in de onderneming groter.

Een nadeel echter is dat beleggers een claimemissie als signaal zien dat het slecht gaat met een bedrijf. Wanneer beleggers dan vervolgens hun aandelen verkopen zal de prijs per aandeel zakken.

Een ander nadeel van een claimemissie is dat er verwatering van het vermogen kan ontstaan. Dat gebeurt wanneer nieuwe aandelen worden gecreëerd, terwijl de waarde van het bedrijf gelijk blijft. Het zeggenschap van een bestaande aandeelhouder wordt dan minder.


Deel via social media:

Alles op uw gemak nog eens rustig nalezen?

  • Informatieboekje
  • Axento voorbeeldportefeuilles
  • 10 beleggingstips
  • Openingsformulieren

Axento informatiebrochure

Door uw gegevens in te vullen, kan Axento u benaderen voor marketingdoeleinden. Afmelden kan eenvoudig via info@axento.nl

Axento gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om het bezoek aan deze website makkelijker en persoonlijker te maken. Lees voor meer informatie ons cookiebeleid.